8 september, Lees hieronder het bericht dat Jaap Koelewijn eerder naar zijn beleggers stuurde en waarin hij toelicht waarom hij zijn longpositie handhaaft.

Op 26 augustus heeft de S&P de grens van 2000 punten doorbroken. De AEX is de afgelopen dagen eveneens flink gestegen en noteert weer boven 400.
Dat zijn opmerkelijke ontwikkelingen. Er is onrust in Oekraïne en in het Midden – Oosten (Irak en de Gazastrook). De financiële markten trekken er zich maar weinig van aan.

De drijvende krachten achter de huidige rally zijn enerzijds het goede herstel van de VS en anderzijds de uitspraken van ECB president Draghi dat hij maatregelen zal nemen om een verdere daling van de inflatie tegen te gaan. De lange rente in de Eurozone zakte steeds verder weg. De aandelenkoersen profiteren van de lage rente. Dat heeft tot gevolg dat de koers-winstverhoudingen verder oplopen.

Ik heb overwogen mijn aandelengewicht te verlagen. Dat doe ik voorlopig echter niet. De komende maanden zullen de koersen worden gesteund door de te verwachten maatregelen van de monetaire autoriteiten. De vraag is of het herstel in de Eurozone daardoor zal doorzetten. Is dat het geval, dan zal dit dat de bedrijfswinsten en de koersen verder steunen.

Het voelt allemaal misschien wat eng en labiel. Een escalatie van de huidige conflicten dan wel tegenvallende macro-cijfers kunnen hard aankomen. Maar dat zijn  risico’s die de markt ook inprijst. Stoelriemen vast en goed blijven zitten.

Jaap Koelewijn is Pro in de categorie Asset- en Regioallocatie