Best potentieel lid van ProBeleggen,

Sinds ik mijn carrière begon in de marktenzaal van KBC Securities Bolero in 2014, heb ik me altijd toegelegd op voornamelijk Belgische familiebedrijven. Het leuke aan deze bedrijven is dat de belangen van de kleine belegger vaak samenlopen met de grootste familiale aandeelhouders. De focus ligt op het uitbouwen van een bedrijf op de lange termijn waarbij groei belangrijker is dan het uitbetalen van een fors dividend. Iets wat deze bedrijven zeker in België interessant maakt aangezien we tot de dag vandaag een dividendbelastingen van 30 procent kennen.

Het groeipotentieel van deze kleinere bedrijven en dat grote beleggers hun nog niet volgen, zorgt ervoor dat je in dit segment (dat ik definieer als aandelen met een beurswaarde van onder de 2 miljard euro) nog vaak verborgen parels kunt vinden net voor ze opgepikt worden door grotere beleggers. Beleggers die geduld hebben en deze bedrijven zonder tijdsdruk kunnen laten groeien, kunnen op termijn profiteren van het groeipotentieel indien ze ook de maag hebben om de hogere volatiliteit te trotseren. Ik ben dan ook blij dat ik voor ProBeleggen de small caps portefeuille zal mogen beheren.

Focus op educatie

Daarbij zal het ook mijn doel zijn om jullie zoveel mogelijk inzicht te geven in de bedrijven in mijn beleggingsuniversum. Dit door mijn kennis over deze bedrijven te delen en mijn gesprekken met het management. Net zoals bij mijn 1092 cursisten van Spaarvarkens.be, probeer ik er net voor te zorgen dat iemand de case begrijpt voor hij koopt. Een bedrijf begrijpen en zijn relatie in de wereld is in mijn ogen even belangrijk als het rendement dat je wenst te behalen. Daarnaast zet ik graag in op de ProBeleggencommunity. Verwacht van mij dan ook verschillende webinars waarbij lezers bijkomende vragen kunnen stellen over de aandelen die ik koop + om de zoveel tijd actualiteitswebinars waarbij ik je vragen graag live zal beantwoorden.

Wie ben ik?

In Nederland ben ik nog niet zo bekend, al zijn mijn bedrijfsklanten vooral daar gevestigd zoals ABM Financial News of BeursMagazine. Tevens ben ik in België columnist voor Trends en de Vlaamse Federatie voor Beleggers en werd ik bij het bredere publiek bekend als panelwinnaar van de Beursrally van de financiële krant “De Tijd” in 2020. Sinds juni 2021 ben ik geëmigreerd uit België waarbij ik nu voor de komende paar jaar een wereldreis aan het doen ben en werk vanuit het buitenland als digitale nomade. Daar werk ik momenteel aan een documentaire voor de VRT over FIRE (Financial Independence, Retire Early) die dit najaar moet verschijnen en mijn boek over financiële vrijheid waarbij ik focus op filosofie en het verspreiden van financiële basiskennis.

Wat mogen jullie de komende periode verwachten?

Ik kijk al uit naar de komende weken om met jullie samen te werken. Mijn analyses beginnen heel vaak bij de switch van cyclussen en het snel herkennen van veranderingen in de wereld. Zo is het duidelijk dat de trend van deglobalisering zich verder zal zetten waarbij economische handelsstromen zullen verplaatsen met alle gevolgen vandien. Mijn job is om in deze veranderende wereld rendement te vinden voor mijn partners waarbij de huidige trends met grote kans gepaard zullen gaan met stijgende prijzen. Daarom zal ik in de komende weken al starten met 1 energiecasus  bij 1 van mijn favoriete bedrijven en ook 1 grondstoffen gerelateerde belegging. In een latere fase zal daar ook technologie bijkomen. Al is het daar nog te vroeg voor in de cyclus en wacht ik nog op tekenen dat de centrale banken terug minder restrictief te werk zullen gaan.

Mijn werkwijze

Waar ik wel in afwijk met andere analisten, is dat ik extra aandacht geef aan nieuwsanalyse. Ik vertrek altijd van de fundamenten van een bedrijf en de financiële situatie om een voorselectie te maken, want zonder triggers kan een goedkoop bedrijf lang goedkoop blijven. Daarom zal je me vaak de focus zien leggen op toekomstige gebeurtenissen die de case van een bedrijf versterken en moeten zorgen voor een herontdekking. Zeker bij kleinere aandelen is dit geen overbodige luxe.

Zeker in de eerste maanden van de portefeuille zal ik nog veel cash aanhouden omdat ik meestal een portefeuille langzaam opbouw over een periode van 6 maanden. Op de rekening staat nu EUR 10.000. Dit zal ik in de komende maanden uitbouwen naar EUR 25.000.

Echter wil dit niet zeggen dat ik mijn cash zomaar aan de kant laat staan. Zo speel ik graag verzekeraar waarbij ik verzekeringscontracten verkoop aan andere beleggers door het schrijven van put opties. Oftewel, ik verzeker graag andere beleggers waarbij ik verplicht hun aandelen koop tegen een vooraf vastgelegde prijs in ruil voor een verzekeringspremie. Zo zet ik mijn cash aan het werk waarbij ik put opties schrijf op aandelen die ik sowieso wil kopen, maar dan fors onder de prijs van vandaag.

Opties zijn een optie.

Ofwel krijg je de aandelen dan tegen een forse korting omdat je als verzekeraar deze aandelen verplicht moet kopen indien ze zakken onder de uitoefenprijs, ofwel krijg je als verzekeraar de verzekeringspremie waardoor je cash toch nog opbrengt. Deze strategie zal ik in het begin ook toepassen waarbij ik opties op 2 à 3 maanden zal afsluiten tegen prijzen waarvan ik niet verwacht dat ze bereikt zullen worden. En in het geval dat ik deze aandelen toch zal moeten kopen, is de kans groot dat ik een vreugdedans zal doen waarbij ik automatisch aandelen koop bij een capitulatie. Deze strategie is een overgangsstrategie die ik zal verlaten eens mijn cash bijna opgebruikt is.

Voor de rest probeer ik mijn portefeuille deels te hedgen tegen dalende markten door voor 10% à 15% short te gaan in aandelen/ETFs. Dit door te focussen op sectoren die zwakte laten zien en zowel fundamenteel als technisch onder druk staan. Dit bleek in het verleden een goede strategie te zijn om tijdens dalende markten mijn portefeuille minder volatiel te maken.

Hiermee hoop ik je al wat meer inzicht te geven in wat je kunt verwachten de komende maanden! Ik wens jullie veel lees-en-leerplezier en dat we samen aan een succesvol beleggingsavontuur mogen beginnen!

Warme groet Stefan Willems