• Telefonie en kabelbedrijf Altice vaart wel in Coronacrisis
  • Eerste grote herfinanciering schuld in 2025
  • Altice aandeel extreem bewegelijk op de beurs

De aandelen van telefonie en kabelbedrijf Altice staan 50% lager dan in februari dit jaar. De onderneming gaat gebukt onder stevige schulden en in het huidige aandelenklimaat mijden beleggers liever dit soort aandelen. In onze ogen niet terecht.

In het Corona tijdperk maken mensen juist meer gebruik van de diensten van Altice. Het telefonieverkeer, de behoefte aan snel en betrouwbaar internet en niet te vergeten een uitgebreid abonnement om TV te kijken neem toe. Exact de diensten die Altice aanbiedt. Tijdens de in maart gepubliceerde cijfers gaf het management aan positief te kijken naar de ontwikkeling van de resultaten in 2020.

Altice beweegt stevig op de beurs. Schommelingen van 10% per dag komen geregeld voor in deze tijden. Door de hoge schulden van Altice nemen beleggers graag het zekere voor het onzekere. Wij denken dat dit te kort door de bocht is. Altice heeft de afgelopen jaren de schulden geherfinancierd waarbij de eerste stevige herfinanciering pas in 2025 moet plaatsvinden.

Altice staat operationeel niet onder druk in deze Corona tijd. Sterker nog Altice gaat naar alle waarschijnlijkheid profiteren waardoor de omzet- en winstgroei kunnen versnellen. Dit maakt het voor de onderneming mogelijk om de schulden af te bouwen. Daarbij bezit Altice meerdere infrastructurele assets. Altice verkocht reeds zendmasten tegen een waardering van ruim vijftien keer de operationele winst. In onze ogen zit er dus veel verborgen waarde in deze assets aangezien de onderneming zelf op een veel lagere waardering handelt. Altice verkocht al enkele belangen, maar bezit nog vele interessante assets die voor veel geld verkocht kunnen worden. In onze ogen zijn beleggers te negatief over aandelen Altice. We kunnen ervoor kiezen om de aandelen te kopen, maar gezien de hoge bewegelijkheid van het aandeel vinden wij een optieconstructie een veel betere risico-rendementsverhouding bieden.

Risico’s

Grootste risico voor een belegging in Altice zit in de absolute hoogte van de schulden. Bij een daling van de operationele schulden kunnen deze onhoudbaar op de lange termijn. Verder heeft de aandeelhouder weinig te vertellen bij Altice. Grootaandeelhouder Patrick Drahi dicteert met harde hand. Aangezien hij zelf de meeste aandelen bezit, handelt hij normaal gesproken wel in het belang van de aandeelhouder. Tenslotte heerst er een stevige concurrentiestrijd in de belangrijkste kernmarkt van Altice, Frankrijk.

Bij het schrijven van een put verplicht de schrijver zich de aandelen af te nemen voor een vastgestelde prijs. In dit geval tegen €3,70. Om deze verplichting aan te gaan ontvangt de schrijven nu € 0,50. Bij een faillissement van Altice is per saldo het maximale verlies dan € 320 per optie (1 optie betreft 100 aandelen).

Invulling van de positie met een geschreven put

Ondanks dat veel beleggers aan een hoog risico denken bij het schrijven van putopties, kan deze strategie juist het risico verkleinen ten opzichte van het kopen van aandelen.

Een putoptie schrijven wordt door beleggers vaak gebruikt om aandelen te kopen tegen een betere prijs dan de huidige marktprijs.

Met het schrijven van een putoptie gaat men de verplichting aan om aandelen te kopen. Daarvoor ontvangt de schrijver een premie. Als het aandeel daalt dan zal de koper van de putoptie gebruik maken van zijn recht en de optie uitoefenen. De schrijver van de putoptie moet dan de aandelen kopen voor de vastgesteld uitoefenprijs.

In dit geval schrijven we de Altice put juli met uitoefenprijs € 3,70. Dit levert € 0,50 op. Aangezien opties nagenoeg altijd per 100 aandelen gaan betekent dit een opbrengst van € 50 per optie. Met schrijven van deze optie verplichten wij ons aandelen Altice te kopen op € 3,70. Voor het aangaan van deze verplichting ontvangen wij nu vijftig euro. Ten opzichte van de huidige koers een rendement van 14%. Met deze strategie willen we profiteren van de bewegelijkheid van aandelen Altice. Wij zijn positief over de aandelen dus mochten de aandelen wel dalen dan krijgen we aandelen Altice geleverd.

Veel succes op de beurs!

Dit artikel is geschreven door Albert Jellema en Matthijs Kok namens Team ProBeleggen.

Matthijs Kok bezit aandelen Altice en Albert Jellema geschreven puts Altice

 

Geraadpleegde bronnen:

Reuters Eikon

Kwartaalverslagen Altice