Beste leden,

Gisteren kregen de aandeelhouders van Exmar positief nieuws in hun mailbox. Zo liet grootaandeelhouder Saverex weten dat men de minderheidsaandeelhouders wil uitkopen in de komende maanden. Alhoewel het momenteel nog gaat om een intentie van een bod, liet de holding onder leiding van Nicolas Saverys weten dat men de Belgische gasrederij van de beurs wil nemen. Daarvoor wil men een bod van 12,10 euro per aandeel lanceren op de aandelen die men nog niet in bezit heeft. Wanneer we de aandelen van Saverex, Nicolas Saverys en de betrokken partijen optellen, moet men nog 50,96% van de aandelen overnemen om alle aandelen te bezitten.

Bod op Exmar is opportunistisch

Je kan het bod niet bepaald gul noemen. 12,10 euro per aandeel lijkt misschien veel in vergelijking met de koersen van de afgelopen jaren, maar is veeleer opportunistisch. Zo is de groep na de verkoop van de Tango FLNG uit de problemen geraakt. Hierdoor is de onderneming nu schuldenvrij. Eind december had men zelfs een nettokaspositie van 105 miljoen dollar. Dat betekent iets minder dan 2 euro cash per aandeel. Daardoor is de risicograad sterk gedaald. Het risico nam daarnaast ook af dankzij meerjaarscontracten voor de meeste schepen van Exmar. De afgelopen jaren was dat niet het geval.

  • De FSRU Eemshaven zal de komende 5 jaar fors bijdragen aan de winst nu men in Nederland gestationeerd ligt. Er werd ook een optie genomen op verlenging van dat contract.
  • De Excalibur is voor 10 jaar uitgeleend aan het Italiaanse ENI en zal voorspelbare inkomsten opbrengen.
  • Door de oorlog in Oekraïne zal Europa zich in de komende jaren moeten bevoorraden met gastankers in plaats van pijpleidingen. Gasprojecten zijn daardoor plots hot geworden na jaren verafschuwd geweest te zijn.

Het is dan ook niet vreemd dat de familie Saverys nu gebruik maakt van de huidige marktsituatie om een vergeten aandeel op te pikken. Een vergeten aandeel? Jawel. Niet omdat er geen waarde zit in Exmar. Maar velen associëren de rederij en het aandeel nog steeds met de problemen van weleer. De grote ommekeer werd pas de afgelopen 12 maanden gemaakt. Net zoals je een tanker moeilijk kan keren duurt het ook meer dan even vooraleer het sentiment over een bepaald aandeel draait. Nu de forse dividenden en kasstromen beginnen binnen te stromen, wil de familie het aandeel van de beurs halen. Voordat de markt mee is. Dat is hun goed recht.

Wat nu?
Kan Saverex 95% van de aandelen verwerven in Exmar of 90% van de aandeelhouders overtuigen om op zijn bod in te gaan? Het is nog geen gedane zaak. Het bestuur van Exmar steunt weliswaar het bod. Degroof Petercam zal een ‘onafhankelijk waarderingsrapport’ maken. We weten hoe dat gaat. We zagen dat eerder ook al bij Sioen waar na verzet toch een hogere overnameprijs volgde. Uiteindelijk heeft Sioen het bod moeten verhogen van 23 euro naar 27 euro, fors boven wat Degroof toen een ‘billijk’ bod vond.

Feit is dat de minderheidsaandeelhouders even geen steun hoeven te verwachten van de beurshuizen. KBC Securities is een betrokken partij en besloot vanochtend om zijn opvolging op Exmar te schorsen. Het overnamebod is ook precies gelijk aan het koersdoel van Kepler Cheuvreux van 12,10 euro per aandeel. Daar zal je nu horen dat het bod in lijn ligt met de eigen verwachtingen. Toeval? In ieder geval zorgt het er wel voor dat plots de meest positieve beurshuizen ofwel niet meer het aandeel zullen opvolgen of met het bod kunnen pronken omdat het overeenkomt met het eigen koersdoel.

12,10 euro doet pijn als je weet dat Exmar na jaren van stormwind eindelijk op een rustige stroom zit en de vooruitzichten er nog nooit zo goed uitzagen. Dat Saverex dan ook nog eens een al aangekondigd dividend van bruto 1 euro wil aftrekken van het overnamebod, zal bij minderheidsaandeelhouders aversie oproepen. Want zonder dat dividend komt de overnameprijs uiteindelijk op 11,10 euro. Dat is amper 1,40 euro meer dan de prijs van vorige week vrijdag. Heel wat beleggers onthalen het bod dan ook met gemengde gevoelens. We gaan het bod verder evalueren en wachten op het expertiseverslag van Degroof Petercam. Voorlopig adviseer ik om het aandeel bij te houden en niet te verkopen. Je kan dit bod eerder zien als de openingsdans in een overnamestrijd. Haalt men niet de 95% van de aandelen, dan zal Saverys wat water bij de wijn moeten doen, pakken wat men kan binnen krijgen tegen deze prijs of volledig afhaken. Optie 1 en 2 hebben de hoogste kans waarbij ik helaas vrees dat een kleine verhoging voldoende zal zijn om de kleine beleggers over de brug te krijgen. Het einde van Exmar op de beurs is dichterbij gekomen, maar zeker nog geen gedane zaak. Houden is vanaf dit moment de meest logische optie voor de lange termijn belegger.

Warme groet

Stefan Willems

4 april 2023, Antalya Turkije.