Jaap Koelewijn

  •  Beleggen voor pensioen
  •  10 jaars horizon
  •  Actief handelen voegt geen waarde toe

RISICO

YTD
8.89%

365DGN
15.11%

START
104.58%

Begin vandaag nog
met ProBeleggen.

Aanmelden
 

Naam:

Jaap Koelewijn

Leeftijd:

62

Achtergrond:

Robeco, AFM, Nyenrode

Categorie:

Asset en regio allocatie

Doelstelling:

5%

Rendement

Selecteer periode:

Risico analyse

Totaal rendement 100.7%
Gemiddeld rendement per jaar 7.5%
Standaard deviatie 12.4%
Sharpe Ratio 0.5
Beste 30 dagen 46.9%
Slechtste 30 dagen -32.5%
Maximaal verlies (van 20-02-2020 tot 24-03-2020) -33.1%


Beleggingsstijl & Filosofie


Sinds 10 jaar hanteer ik een in de basis vrij eenvoudige beleggingsstrategie. Daarbij heb ik twee doelen. Sparen voor mijn pensioen en voor de studie van mijn kinderen. De gemiddelde tijdshorizon is daarbij meer dan tien jaar, omdat ik geloof in lange termijn groei. Ik kan mij daarom enig risico veroorloven. Ik neem meer risico dan op objectieve gronden te rechtvaardigen zou zijn. Immers, de theorie stelt dat je naarmate je ouder wordt steeds meer in ‘zekere’ obligaties moet beleggen. Zo probeer ik extra rendement te halen door behalve in aandelen ook in bedrijfsobligaties te beleggen. Mocht ik toch onvoldoende opbouw voor mijn pensioen realiseren met mijn beleggingen, dan werk ik langer door. Dit risico neem ik bewust en accepteer ik. Ik ga er zelf van uit dat ik sowieso tot mijn 70e levensjaar zelf inkomen moet genereren.

Daarnaast ben ik ervan overtuigd dat actief handelen op het niveau van individuele aandelen weinig waarde toevoegt. De kosten zijn hoog, terwijl in een efficiënte kapitaalmarkt de meeste informatie al in de prijzen zit. Het is niet mogelijk om een informatievoorsprong te hebben. Daarom beleg ik bijna alleen in indexfondsen. Actieve beslissingen neem ik door de asset mix (de verdeling tussen aandelen/obligaties/vastgoed/etc) van mijn portefeuille aan te passen. Daarbij is de relatieve waardering van markten leidend. Op grond daarvan wijk ik af van mijn doelportefeuille wanneer dit het rendementsperspectief vergroot.

 

 

Rustig renderen

Vrijwel iedereen met enige interesse in financiële zaken kent Jaap Koelewijn. Als hoogleraar Corporate Finance aan Universiteit Nyenrode is hij zeer frequent te horen op BNR, te zien bij RTL Z en zijn mening is wekelijks te lezen in het Financieel Dagblad. Jaap heeft een indrukwekkende staat van dienst. Hij studeerde algemene economie en promoveerde aan de Vrije Universiteit. Bij MeesPierson was hij actief als vermogensbeheerder en aandelenanalist van de Europese financiële sector. Voorts was hij vanaf 1996 Hoofd research en strategie bij IRIS (een gezamenlijke dochter van Rabobank en Robeco). Na nog een aantal jaren bij de Autoriteit Financiële Markten te hebben gewerkt besloot Koelewijn zich in 2003 zich volledig te richten op zijn eigen bedrijf Financieel Denkwerk. Daar adviseert hij verscheidene professionele partijen op het gebied van beurs, financiering, beleggen, toezicht en economie. Hiernaast vervult Jaap Koelewijn een aantal commissariaten en neemt plaats in de beleggingscommissie van een pensioenfonds dat ruim €7 miljard beheert. Jaap Koelewijn is met recht een Pro te noemen en hij deelt hier zijn kennis en visie met u.

Jaap Koelewijn

 

Login op uw account

Let op! ProBeleggen maakt nu gebruik van een beveiligde verbinding.
Hierdoor is het mogelijk dat u opnieuw moet inloggen.

Uw wachtwoord herstellen


Inloggen?

Meer informatie
en een gratis 'Investment Case' ontvangen?

Vul hieronder uw gegevens in en wij sturen u direct de informatie toe.

×