Ik ben een groot voorstander van beleggen op de beurs. Door de jaren heen leveren aandelen namelijk verreweg het beste rendement op. Toch zie ik momenteel ook mensen die hun geluk op de beurs beproeven vanwege de verkeerde reden: de lage spaarrente. Het is een veelgehoord en veelvuldig gepromoot argument. Sparen levert niks op, dus je kunt beter beleggen. Dat klopt, maar je moet je ook afvragen of je de tussentijdse koersfluctuaties mentaal wel aankunt.

 
Zo sprak ik direct na de Brexit-uitslag ook weer beleggers die in paniek hun aandelen wilden verkopen toen beurskoersen plotseling daalden. Kun je dergelijke tijdelijke verliezen mentaal wel bolwerken en ben je je bewust van de risico’s, dan is beleggen een uitstekend alternatief voor een deel van je spaargeld.

Nog riskanter wordt het wanneer men zich laat verleiden tot beleggen in vakantiewoningen. Die schieten momenteel weer als paddestoelen uit de grond met geprognostiseerde huuropbrengsten van 5-7% per jaar. Prachtig! Maar wie garandeert deze? En vergeet niet dat deze vakantiewoningen veel kosten met zich meebrengen voor onderhoud, parkkosten, schoonmaak en bemiddeling. Het klinkt natuurlijk romantisch. Een tweede huis op een prachtige plek, waar je ook nog eens geld mee verdient. En als klap op de vuurpijl maak je diepe indruk op je collega’s wanneer je nonchalant laat vallen het weekend te zullen doorbrengen in je tweede huis. Ik denk zelf direct terug aan alle vrijdagmiddagen waarop ik als kind achter in de auto zat naar het vakantiehuisje van mijn ouders op de Veluwe (eigenlijk een omgebouwde stacaravan met veranda). Aanvankelijk leuk, maar uiteindelijk was ik behoorlijk uitgekeken op het speeltuintje aldaar.

Vraag uzelf dus vooral goed af of 4 keer per jaar naar Katwijk ook over 5 jaar nog echt leuk is. De mogelijke ellende begint overigens vooral wanneer u uw geld nodig hebt. Want wat is dan nog de opbrengst van die ooit zo prachtige tweede woning? Nee, ik houd het liever bij aandelen. En sommige mensen kunnen beter gewoon maar blijven sparen. Want al is de rente nog zo laag, stress krijgt u er niet van.

Jim Tehupuring is Pro in de categorie Aandelen & Opties