Ik moet altijd hartelijk lachen om de Telfort-reclames met daarin de iets te corpulente ‘Hans’. Ooit miljonair, maar zijn gezin heeft het nu beduidend minder breed. Hans laat zich niet uit het veld slaan en heeft overal een oplossing voor. En zo ging hij ‘Van een (BMW) X5 naar lijn 5’, ‘Van de golfbaan naar een bijbaan’ en ‘Van een zeiljacht naar de koopjesjacht’.

In december zullen veel beleggers zich een soort Hans gevoelt hebben. De beurs daalde weken achtereen en op kerstavond klapte Wall Street nog eens 5% onderuit. De AEX bereikte een dieptepunt van 472 punten. Handelsoorlog, rente-angst, olie, Italië en natuurlijk de Brexit. Een ding stond voor velen als een paal boven water: het was gedaan met de aandelenbeurs.

Ik herinner me nog dat we toen met vrienden aten. Hij overwoog om z’n hele portefeuille te liquideren. Een gedachte die volledig voortkwam uit emotie: Angst. Ik heb hem gelukkig op andere gedachten kunnen brengen door aan te geven dat hij in zaken juist blij zou zijn wanneer hij een afgeketste overname, alsnog kon uitvoeren en bovendien tegen een lagere prijs.
Als belegger zou dat niet anders mogen zijn. Je investeert in een bedrijf met als uitgangspunt toekomstig gewin. Hoe lager dan de prijs, hoe beter. Beleggers gooien dat credo echter vaak over boord, zodra de koersgrafiek daalt. Hun emotie vertelt hun dat investeren in aandelen risicovoller wordt.

Afgelopen week noteerde de AEX boven 560 punten. Een ongekend herstel van de beurs dat niemand had voorzien. Wie rustig bleef tijdens kerst of zelfs extra aandelen kocht op lage niveau’s profiteerde maximaal. Dat is waar beleggen om draait. Helder blijven nadenken, dividend ontvangen en geloof in de lange termijn. Goede en mindere tijden wisselen elkaar af. Om terug te grijpen op de Telfort commercial maar dan omgekeerd: Van beursmalaise in december naar een beurspolonaise to remember. Wie had dat gedacht.

Niemand had dit gedacht. Maar zoals altijd zijn de verklaringen (achteraf) allemaal hartstikke logisch. Na de recente stijging lijkt er nu geen vuiltje aan de lucht. Wat een extra reden om is op je hoede te zijn. Zodat het je niet vergaat als Hans.

 

Jim Tehupuring – Pro bij ProBeleggen
Veel beleggers kennen Jim van zijn marktanalyses bij RTL Z, BNR Nieuwsradio en de column die hij schrijft in de Telegraaf. Ook spreekt hij regelmatig op seminars en symposia. Jim heeft een voorliefde voor derivaten en wil met ProBeleggen bijdragen aan zijn persoonlijke missie: beleggen in Nederland beter maken. Jim is naast oprichter van ProBeleggen eigenaar van 1Vermogensbeheer.nl.