Imtech

Amsterdam 8 augustus 2014

Ik heb Imtech gekocht op €2,00. Wat moet ik nu doen? Vorige week kreeg deze kijkersvraag voorgelegd tijdens een televisieprogramma. Het aandeel noteerde €0,80. De vraag stelt eigenlijk twee dingen aan de orde. Allereerst hoe ik denk dat het drama rondom het geplaagde Imtech zich zal ontwikkelen en daarnaast dat de belegger kampt met het vervelende gevoel van verlies. En deze emotie kan zeer pijnlijk zijn.

Als belegger dien je eigenlijk jezelf iedere keer weer af te vragen of je bij de huidige aandelenkoers en bedrijfsomstandigheden het aandeel ook zou willen kopen. Is het antwoord ‘ja’, dan houd je positie. Bij ‘nee’ staat er maar een ding te doen: verkopen. Vele malen verstandiger dan blijven hopen tegen beter weten in. Het is even pijnlijk, maar geeft u de mogelijkheid uw geld te investeren in een belegging die wel kansrijk is.

Nu specifiek over Imtech. Het aandeel noteert inmiddels nipt boven €0,38 en verloor dus afgelopen weken meer dan 50%. En het kan lager. De schuldenlast van Imtech is inmens. €1,3 miljard bruto, terwijl het bedrijf een beurswaarde heeft van zo’n 150 miljoen. De rentelast is per kwartaal €40 miljoen en Imtech verliesgevend. Door de penibele situatie blijven nieuwe opdrachten uit. Ze schermen met de intentie de sterke ict-divisie te verkopen. Maar juist dat is een onderdeel dat nog wel bijdraagt.

Imtech kun je vergelijken met een huis dat een marktwaarde heeft van €300.000, berust is met een hypotheek van 1 miljoen en waarvan de eigenaar werkloos is. Een onhoudbare situatie. Er waren twee logische opties voor Imtech. Weer een aandelenemissie, maar bij deze lage koers is de kans op slagen miniem. Blijft over omzetting van schulden in aandelen. Zo zien banken misschien nog iets terug van hun geld. Dit kan nog, maar betekent gigantische verwatering van het aandelenkapitaal. De zittende aandeelhouder zal dan flink moeten boeten. Wegwezen dus? Ja, tenzij u gelooft in wonderen. Heel, heel misschien heeft Imtech nog een financiële Houdini binnen de gelederen.

Jim Tehupuring is Pro in de categorie aandelen & opties