Overname-interesse

Is overname-interesse van alle tijden? In de jaren ’90 waren veel Nederlandse aandelen aantrekkelijk geprijsd ten opzichte van het buitenland. Die lagere prijs was te wijten aan beschermingsconstructies. Ze zorgden ervoor dat aandeelhouders beperkte zeggenschap hadden en overnames in Nederland lastig mogelijk waren. Certificaten van aandelen (geen stemrecht) of de ‘golden share’ zijn hier voorbeelden van. Door deze beschermingsconstructies waren grote buitenlandse beleggers minder geïnteresseerd in Nederlandse aandelen, wat leidde tot lagere koersen. Het werd wel de ‘Dutch discount’ genoemd. 

Overname-interesse

In 2017 was er al heel wat ongewenste overname-interesse in Nederlandse bedrijven. Zo hadden Belgen het gemunt op PostNL en Amerikanen deden biedingen op Akzo Nobel en Unilever. Amerikaanse interesse in Unilever of Akzo is niet zo verwonderlijk. Een goedkope euro, waarderingsratio’s die substantieel lager liggen en betaling in eigen aandelen spelen Amerikaanse bedrijven in de kaart. Hiermee zijn Akzo en Unilever inderdaad een koopje die eenvoudig waarde toevoegen.

Beschermingsconstructie

De Nederlandse politiek liet duidelijk van zich horen. Zo vond minister Dijsselbloem dat “bedrijven die cruciaal zijn voor de Nederlandse economie beschermd moesten worden tegen buitenlandse aasgieren”. Hij bedoelde de wetgeving waarmee de regering de overname van strategisch belangrijke bedrijven als Unilever kan tegen houden. Dijsselbloem toont zich hiermee behoorlijk patriottistisch. Het enige is dat van de 175.000 medewerkers bij Unilever er nog geen 2 procent in Nederland werkt. Akzo komt niet verder dan 10 procent.

Aandeelhouderswaarde

Wat ik echter minstens zo bijzonder vind is dat de CEO van Unilever Paul Polman deze week aankondigt om van Unilever eventueel een volledig Brits bedrijf te maken. Weg uit Nederland dus. Natuurlijk vanwege mogelijke belastingvoordelen, maar de streek die hij Dijsselbloem hiermee levert is toch wel hoogst opmerkelijk. Daarnaast belooft hij beleggers nu ineens beterschap met een plan om divisies af te stoten en kostenreducties door te voeren. Schijnbaar is er eerst een overnamebod nodig om Polman te bewegen meer aandeelhouderswaarde te creëren. Erg bijzonder allemaal. Ook Akzo komt na het overnamebod van PPG binnen een aantal weken met een uitgebreid plan om waarde te creëren. Het lijkt er haast op dat het plan al klaar lag in de kast voor het geval er een overnamebod zou komen… Ook erg bijzonder. De ‘Dutch discount’ kan wat dat betreft zeker weer zijn herintrede doen!

Geschreven door Jim TehupuringPro bij ProBeleggen

Jim Tehupuring studeerde aan de VU en verdiept zich in de optiematerie. In 2005 begon hij bij Alex Beleggersbank (Binck) als beleggingsstrainer en groeide door naar manager van de Alex Academy. Hij trainde tienduizenden particuliere beleggers en leidde hij private bankers en beleggingsadviseurs op voor oa Mees Pierson, ING en Rabobank. Daarnaast begeleidde hij een aantal zeer vermogende beleggers. Per 2011 maakte Jim Tehupuring de overstap naar RBS, de partij die beleggingsproducten zoals de Turbo ontwikkelt. Vervolgens ging Jim aan de slag bij Euronext als Head of Retail – Europe. Veel beleggers kennen hem van zijn marktanalyses bij RTL Z, BNR Nieuwsradio en de column die hij schrijft in de Telegraaf. Ook spreekt hij regelmatig op seminars en symposia.  Jim heeft een voorliefde voor derivaten en wil met ProBeleggen bijdragen aan zijn persoonlijke missie: beleggen in Nederland beter maken. Jim is naast oprichter van ProBeleggen eigenaar van 1Vermogensbeheer.nl.