Mijn vrouw gaat een weekendje naar New York. Heel leuk, maar ook erg duur. Niet alleen omdat het New York betreft, maar vooral omdat ze Dollars nodig heeft. Betaalde je een jaar geleden nog 75 eurocent voor $1, inmiddels betaal je 20% meer voor dezelfde dollar: 91 eurocent.
Een tripje naar de Verenigde Staten is voor Europeanen daarmee een prijzige aangelegenheid geworden. Niet alleen toeristen ondervinden hier nadeel van. Ook beleggers. Aandelen op Wall Street kosten momenteel een fortuin.

Wie al Amerikaanse aandelen bezat is echter spekkoper. Alleen al de waardestijging van de dollar leverde forse winst op. Neem daar koersstijging en dividenden bij en je komt op een prachtig resultaat van bijna 30 procent in een jaar.

De Amerikaanse economie draait op volle toeren en groeit al jaren. Donderdag bleek het aantal werkloosheidsaanvragen het laagste te zijn in 40 jaar tijd. Toch is er een ontwikkeling gaande die mij zorgen baart. Aandelenkoersen zijn geen reflectie van wat is gebeurd, maar lopen vooruit op ontwikkelingen. Ze zijn gebaseerd op vooruitzichten en verwachtingen. Die vooruitzichten verzwakken. Zo zal de centrale bank nog dit jaar de rente verhogen, wat aandelenkoersen drukt. Daarnaast temperden multinationals als Apple, IBM en McDonalds de toekomstverwachtingen deze week met berichten dat hun omzet zal dalen. In mijn ogen zijn dit de eerste tekenen dat de economische groei over haar hoogtepunt heen is. Wie Amerikaanse aandelen bezit moet overwegen om winst te nemen. Het koerspotentieel is beperkt en het valutavoordeel nu (nog) zo groot dat je in mijn beleving als belegger slim acteert door te verkopen alvorens koersen beginnen te dalen of het valutavoordeel verdwijnt. Mocht u van uw verzilverde winst een vakantietripje willen boeken dan heb ik nog een tip: blijf vooral in Europa.

Klik hier om meer te lezen over de beleggingsstijl en filosofie van Pro Jim Tehupuring.