Sinds 2,5 jaar geldt er een verbod op ‘kickbacks’ voor financiële producten en diensten. Het is daarmee niet meer toegestaan dat bijvoorbeeld hypotheekverstrekkers een vergoeding betalen aan tussenpersonen. En banken mogen geen geld ontvangen van beleggingsfondsen voor klanten die in deze fondsen beleggen.

Geen professional nodig 

Inzage productkosten  

Dankzij de nieuwe wetgeving is het een stuk helderder wat u als consument precies betaalt, doordat je zelf de rekening voor verleende adviesdiensten ontvangt en productkosten inzichtelijk zijn. Zo kunt u beter vergelijken. Een positieve ontwikkeling.

Verontwaardiging over vergoedingen

Toch heeft de nieuwe regelgeving ook een keerzijde. In praktijk blijkt namelijk dat de gemiddelde Nederlander liever via de achterdeur bij de neus wordt genomen, dan dat hij een gespecificeerde rekening krijgt. Laatst belde een vriend me verontwaardigd op omdat hij €2000 aan hypotheekadvieskosten moest betalen. Zelf krijgen we bij ons bedrijf ook regelmatig te horen dat het belachelijk is dat wij een vergoeding vragen voor de diensten die we leveren. Nu de kosten inzichtelijk zijn, is er een groep mensen die denkt het ook wel zelf te kunnen. Hoe moeilijk kan het immers zijn om rendement te maken op de beurs? Je koopt een paar aandelen van goede bedrijven en de rest gaat vanzelf. Maar, hoogmoed komt voor de val. En in deze situatie kan een (koers)val een heleboel financiële ellende met zich meebrengen. Dat is dan maar aan één persoon te wijten.

Beter resultaat door specialist  

Voor veel mensen is het verstandig om zich wel te laten begeleiden door professionals die ter zake deskundig zijn in plaats van een paar honderd euro te besparen. Ik wind mij dan ook niet op over de vergoeding die ik mijn automonteur of kapper betaal. Ik ga er van uit dat zij specialist zijn en weet dat het resultaat beter is dan wanneer ik zelf aanmodder. Mensen die ik spreek die vinden dat ze prima volledig zelfstandig kunnen beleggen, stel ik tegenwoordig dan ook steevast dezelfde vraag: knip je ook zelf je eigen haar?

 

Jim Tehupuring is Pro in de categorie Aandelen & opties