Soms gebeuren er vreemde dingen. Zo ook in het geval dat de rechter toezichthouder AFM overreedde in een kwestie rondom binaire opties. De rechter vindt dat de financiële waakhond ook Nederlandse aanbieders van zogenaamde binaire opties een vergunning moet verlenen.
Vergelijkbaar met de call- en putoptie?
Kansverdeling van binaire opties Met deze binaire opties kunt u gokken. Stel dat u denkt dat bijvoorbeeld de olieprijs de komende 15 minuten zal stijgen dan kunt u €10 inzetten. Daalt de olieprijs dan bent u een kwartiertje later alles kwijt. Stijgt de koers dan krijgt u €18 terug. 80% winst in een mum van tijd. Dat lijkt prachtig, maar de theoretische kans om 100% te verliezen is net zo groot. Stel dat u dit gokje 100 keer waagt dan is het gemiddelde verlies 10% per keer. Anders gezegd, de theoretische kans om te verdienen is 45% en te verliezen 55%. Met binaire opties is het dus vrijwel onmogelijk om structureel winst te maken, doordat de kansen sterk in uw nadeel zijn. Wie het casino bezoekt heeft meer kans om met winst de deur uit te lopen. Zo kent bijvoorbeeld roulette een 48,6% winstkans.
Beleggen en (binaire) opties
Ik ben groot voorstander van beleggen, maar binaire opties hebben hiermee helemaal niets te maken. Beleggen in aandelen doet u omdat u fiducie hebt in een onderneming en uw geld voor een langere periode toevertrouwd. Ook hebben binaire opties niks van doen met reguliere via de beurs verhandelde opties. Zonder diep op de theorie in te gaan; bij deze call- en putopties is (los van transactiekosten) de risico-/rendementsverhouding wel in evenwicht. Om deze reden. een door mij veelvuldig gebruikt instrument om meer rendement te genereren en risico’s af te dekken.
Hoger beroep
Ik vind het zorgwekkend dat aanbieders van sjofele producten als binaire opties nu in het gelijk worden gesteld door de rechter. Gelukkig heeft de AFM de mogelijkheid om in hoger beroep te gaan om te kunnen voorkomen dat binaire opties te veel slachtoffers maken.
Jim Tehupuring is Pro in de categorie Aandelen & opties