Amsterdam 27 augustus 2014

Het veel geplaagde Imtech kwam gisteren met een alles ‘omvattend plan’ om de enorme schuldenberg te verlagen. De onderneming kondigde aan de goed draaiende ICT divisie te verkopen aan Vinci voor EUR 255 miljoen en een claim emissie (aandelenuitgifte) te doen van EUR 600 miljoen. De vraag is is dit nu de redding of een laatste stuiptrekking?

De emissie is onderschreven door de banken op volume maar niet op prijs. Aangezien de nominale waarde van de aandelen recent verlaagd is naar 1 cent kan de emissie dus op elke koers plaats vinden. Op 1 cent komen er dan 60 miljard nieuwe aandelen bij en blijft er dus niets over voor de huidige aandeelhouder.

In het verhaal bij Imtech zijn er drie partijen met allen een ander belang:

  1. Banken / schuldeiser die de schulden terugbetaald willen krijgen;
  2. Imtech dat als onderneming graag wil voortbestaan en niet ten prooi wil vallen aan de aasgierfondsen;
  3. De aandeelhouder die opnieuw EUR 600 miljoen mag bijstorten om de belangen van de bank en Imtech te waarborgen.

De rekening van de redding wordt dus bij de aandeelhouders gelegd. Imtech is nu EUR 180 miljoen waard op de beurs en wil EUR 600 miljoen ophalen. Op een investering van EUR 2.000, – nu moet dik EUR 6.000, – worden bijgestort om mee te doen in de claimemissie. Een eigenaar van de aandelen die niet participeert, krijgt een enorme verwatering voor zijn kiezen. Zelf denk ik niet dat de gemiddelde belegger hiertoe bereid zal zijn. De schuldeisers zullen dus met een enorm pakket aandelen komen te zitten en daarmee kunnen ze hun eigen schuld terug betalen.

Mocht u aandelen Imtech willen kopen dan zou ik in ieder geval wachten tot de emissie, maar voor nu zou ik zeggen: niet aanraken. De tijdelijke stijging van gisteren noemen professionals een ‘dead cat bounce’.

Albert Jellema Pro Aandelen Nederland