Wat waren ze boos in oktober 2008. En wat lieten ze van zich horen in 2011. Maar oh wat stil is hij nu. Ik heb het over  ‘de belastingbetaler’.
Woest was hij toen de overheid ING te hulp moest schieten met een kapitaalinjectie van maarliefst €10 miljard. Geen internetforum liet hij onberoerd om zijn ongenoegen te uiten. Een schande was het dat de belastingcenten van de hardwerkende burger moesten worden aangewend om ING te redden.  Dat hiermee een systeembank overeind bleef die werkgever was van zo’n 100.000 mensen die hierdoor hun baan behielden vergeten we voor het gemak maar even.

Ik begrijp best dat veel Nederlanders woedend waren over de noodzakelijke miljardeninjectie. Waar ik mij echter zelf boos over kan maken is de kritiek die Jan Hommen te verduren kreeg. Hommen werd begin 2009 aangesteld als CEO en kreeg de nobele taak het concern weer gezond te maken. Een immense verantwoordelijkheid en een bijna onmogelijke taak, die zeker niet in een 40-urige werkweek kon worden volbracht. Hij bracht zijn eerste offer door af te zien van salaris in 2009. Toch kreeg hij In 2011 de woede van de belastingbetaler over zich heen omdat hij gestelde doelen gerealiseerd had en conform afspraak €1,25 miljoen bonus zou krijgen. Inderdaad een gigantisch bedrag, maar Hommen droeg ook verantwoordelijkheid voor een gigantisch bedrijf dat hij weer op de rails wist te krijgen. Hij zag uiteindelijk maar af van de bonus.

Sinds 7 november heeft ING geen staatssteun meer. In totaal ontving de Nederlandse Staat €3,5 miljard extra aan ondermeer rente. En de boze belastingbetaler van weleer? Die is stil… Namens de belastingbetaler zeg ik het dus maar: Jan, hartstikke bedankt!

Jim Tehupuring, Pro in de categorie Aandelen & Opties