AEX: 436 AEX: 460, we zagen het deze week allemaal. De uitverkiezing van Donald Trump zorgde voor bizarre situaties op de financiële markten. Sommige aandelen fluctueerden maar liefst 15%. In die bewegingen had een actieve belegger heel veel geld kunnen verdienen. Ik noem bewust ‘had’. Er zijn namelijk maar weinig mensen die daadwerkelijk durven te kopen wanneer de beurs in een klap 4 procent lager opent. Achteraf is alles makkelijk. 

Tussen hoop en angst

Dit verklaart ook waarom actief beleggen zo moeilijk is. Op het moment dat je positie hebt wordt je continu heen en weer geslingerd tussen twee emoties. Hoop en angst. De hoop dat een koers verder stijgt of niet verder daalt en de angst dat dit misschien wel de top is of dat de koers dieper wegzakt. En of het nu de beurs betreft of iets heel anders, handelen op basis van emotie blijkt achteraf vaak niet heel handig. In dit geval resteert er dan vaak financiële pijn.

Gevoelsmatig verlies

Om het nog erger te maken, ik durf te beweren dat je als belegger gevoelsmatig altijd verliest. 1. Je koopt een aandeel en het daalt: verlies. 2. Je koopt een aandeel dat vervolgens stijgt en verkoopt. Hierna stijgt de koers verder: gevoelsmatig verlies, want je had ze moeten houden. 3. Je koopt op de bodem en verkoopt op de top: de aanvankelijke euforie maakt plaats voor spijt, want je had veel meer moeten kopen: gevoelsmatig verlies. 4. Een aandeel dat je niet hebt, stijgt hard: gevoelstmatig verlies.

Mentale beheersing

Die laatste variant komt in een week als deze voor velen pijnlijk om de hoek kijken: verdriet vanwege gemiste kansen. Je had namelijk inderdaad heel veel geld kunnen verdienen als je woensdag morgen de durf had gehad om aandelen te kopen. Wie rustig belegt en accepteert dat je niet kunt profiteren van iedere beursbeweging, heeft het mentaal een stuk makkelijker, handelt niet in emotie en haalt waarschijnlijk een veel beter rendement.

Jim Tehupuring is Pro in de categorie Aandelen & opties