Gouden tips; waardeberekening; beurs; trackrecord

Op vrijdag 17 november was ik bij de Beleggersfair. Een beurs over beleggen. Om 10.00uur stond men al rijen dik voor de Beurs van Berlage waar het event plaats vond. Gouden tips wil je immers niet missen. En tips die waren er de hele dag door. In een van de sessies die ik bezocht was het best humoristisch om te zien hoe de notitieblokjes en mobieltjes met camera tevoorschijn werden getoverd zodra er een nieuwe belegging met veel potentie werd besproken. Zo makkelijk krijg je winst niet vaak aangereikt.

                                                                                        7 van de 10 keer

Als ik kijk hoe we binnen ons bedrijf beleggingskeuzes maken, dan kost dat heel wat meer bloed zweet en tranen. We zitten hele dagen achter het scherm, bestuderen balansen en kwartaalcijfers. Spreken het management van ondernemingen, toetsen andere analisten en maken concurrentie-analyses. Op basis daarvan volgt een waardeberekening. Ligt dit getal boven de actuele beurskoers, dan kan het betreffende aandeel worden opgenomen in onze portefeuilles. En zelfs dan komt het regelmatig voor dat de aandelenkoers niet doet wat we verwachtten. Intern zeggen we dan ook altijd: als je 7 van de 10 keer goed zit, ben je een uitstekende belegger.

Huiswerk

Wat ik wil zeggen is dat het zeer goed is dat je als belegger op zoek gaat naar informatie en beleggingsideeën. Je moet echter niet klakkeloos zogenaamde gouden tips volgen. Ga eens na hoe het trackrecord van de tipgever is. Behaalde hij aantoonbaar goede rendementen? Ga dan verder met het echte huiswerk. Verdiep je in het bedrijf, bestudeer de cijfers en koop pas als dat voldoende overtuigd. Geld verdienen gaat niet vanzelf. Zeker niet op de beurs.

 

Geschreven door Jim TehupuringPro bij ProBeleggen

Jim Tehupuring studeerde aan de VU en verdiept zich in de optiematerie. In 2005 begon hij bij Alex Beleggersbank (Binck) als beleggingsstrainer en groeide door naar manager van de Alex Academy. Hij trainde tienduizenden particuliere beleggers en leidde hij private bankers en beleggingsadviseurs op voor oa Mees Pierson, ING en Rabobank. Daarnaast begeleidde hij een aantal zeer vermogende beleggers. Per 2011 maakte Jim Tehupuring de overstap naar RBS, de partij die beleggingsproducten zoals de Turbo ontwikkelt. Vervolgens ging Jim aan de slag bij Euronext als Head of Retail – Europe. Veel beleggers kennen hem van zijn marktanalyses bij RTL Z, BNR Nieuwsradio en de column die hij schrijft in de Telegraaf. Ook spreekt hij regelmatig op seminars en symposia. Jim heeft een voorliefde voor derivaten en wil met ProBeleggen bijdragen aan zijn persoonlijke missie: beleggen in Nederland beter maken. Jim is naast oprichter van ProBeleggen eigenaar van 1Vermogensbeheer.nl.