Brand geblust?

3 maanden terug stonden de financiële markten in brand. Handelsoorlog, Turkije, Brexit, stijgende rentes en economische krimp hadden zich als donkere wolken opgehoopt boven het economisch toneel. Van het totaalplaatje werd niemand vrolijk. Zeker de belegger niet. Paniek kreeg de overhand en dat leidde tot een dieptepunt op kerstavond. De Amerikaanse beurzen verloren maar liefst 5% in één dag. Inmiddels schijnt de zon weer op de financiële markten. Kwartaalcijfers pakten overwegend goed uit, bedrijven lieten zich gematigd positief uit over de toekomst en politieke kwesties verschoven naar de achtergrond. Maar de echte boost werd gebracht door Tina. Zij zette de AEX Index afgelopen dinsdag op 555 punten. Een plus van 14% voor 2019.

There Is No Alternative

Het was de slogan van Margareth Thatcher in de Jaren ’80, maar beleggers haalden de tekst van 2012-2017 veelvuldig aan als verklaring voor de almaar stijgende beurskoersen. Bij gebrek aan goedrenderende (veilige) investeringen bleken beleggers bereid om meer risico te accepteren in ruil voor enig rendement. Om de verzwakte economie te stimuleren hadden de Europese Centrale Bank en in de Verenigde Staten de Federal Reserve (Fed) de rente naar 0% gebracht. Een lagere rente leidt tot meer uitgaven onder consumenten en investeringen door bedrijven, doordat sparen minder aantrekkelijk is en lenen interessanter wordt. Wie bezit had moest actief in de weer met zijn geld om rendement te maken en  risico’s accepteren.

Gevolgen renteverhoging

Goedkoop geld stimuleert de economische groei. Dat heeft zijn vruchten afgeworpen en de afgelopen jaren nam de welvaart toe. Om te voorkomen dat de economie oververhit raakte startte de Fed 3 jaar geleden met geleidelijke renteverhogingen tot een niveau van 2,5% nu. De verwachting was aanvankelijk dat in 2019 de rente in 3 stappen naar 3,25% zou gaan en ook de ECB haar eerste renteverhoging zou doorvoeren. Nu blijkt dat centrale banken hun groeiverwachtingen hebben verlaagd en de rente op z’n vroegst in 2020 omhoog gaat. Daarmee blijven obligaties en de spaarrekening onaantrekkelijk. Zo zorgt Tina er ook in 2019 dat aandelenbeurzen in de lift zitten.

 

Jim Tehupuring – Pro bij ProBeleggen

Veel beleggers kennen Jim van zijn marktanalyses bij RTL Z, BNR Nieuwsradio en de column die hij schrijft in de Telegraaf. Ook spreekt hij regelmatig op seminars en symposia. Jim heeft een voorliefde voor derivaten en wil met ProBeleggen bijdragen aan zijn persoonlijke missie: beleggen in Nederland beter maken. Jim is naast oprichter van ProBeleggen eigenaar van 1Vermogensbeheer.nl.