Beleggen; correctie; verliezen; laag kopen

Beleggen is niet altijd leuk. Dat ondervond de belegger afgelopen week weer eens. Wereldwijd leverden aandelenbeurzen behoorlijk in en de AEX Index verloor 10% vanaf de recente top op 572.

                                                                                                                                                                        Geen risico’s

Op zo’n moment is de realiteit hard. Zeker voor beleggers die het afgelopen jaar spaargeld omzetten in aandelen en dachten dat het normaal is dat beurzen gemoedelijk oplopen. Een daling van meer dan 10 procent zie je vrijwel jaarlijks. Maar niet in 2017. Toen zakte de AEX nooit meer dan 5 procent. Daardoor ontstond het gevoel dat het met de risico’s wel mee valt.

Verliezen hoort erbij

Ik heb me in november hier al eens boos gemaakt over misleidende reclames van de bank die op dat gevoel inspeelden, met als doel de centen van hebberige particulieren in hun beleggingsproducten te krijgen. Wie daar intuinde komt nu van een hele koude kermis thuis. Toch is dit precies wat ook bij beleggen hoort. Op aandelenmarkten zal je nooit alleen maar winnen. Ook niet als je er dagelijks of professioneel mee bezig bent. Zelf sta ik voor het jaar ook op verlies. Ik ben 2,5 procent armer.

Uitverkoop

Als belegger hoef je nu maar 2 dingen te doen: accepteren dat verlies navenant is aan beleggen. En vooral op momenten van daling beseffen dat de essentie van beleggen is ‘laag kopen, hoog verkopen’. De enige momenten dat beurzen echt laag staan, is na een correctie. Op zo’n moment moet je kijken naar waardering en potentie. En durven te kopen als die positief zijn. Dus voor iedereen die overwoog om te gaan beleggen: nu is alles 10% goedkoper dan 3 weken terug.

 

Geschreven door Jim Tehupuring – Pro bij ProBeleggen

Jim Tehupuring studeerde aan de VU en verdiept zich in de optiematerie. In 2005 begon hij bij Alex Beleggersbank (Binck) als beleggingsstrainer en groeide door naar manager van de Alex Academy. Hij trainde tienduizenden particuliere beleggers en leidde hij private bankers en beleggingsadviseurs op voor oa Mees Pierson, ING en Rabobank. Daarnaast begeleidde hij een aantal zeer vermogende beleggers. Per 2011 maakte Jim Tehupuring de overstap naar RBS, de partij die beleggingsproducten zoals de Turbo ontwikkelt. Vervolgens ging Jim aan de slag bij Euronext als Head of Retail – Europe. Veel beleggers kennen hem van zijn marktanalyses bij RTL Z, BNR Nieuwsradio en de column die hij schrijft in de Telegraaf. Ook spreekt hij regelmatig op seminars en symposia. Jim heeft een voorliefde voor derivaten en wil met ProBeleggen bijdragen aan zijn persoonlijke missie: beleggen in Nederland beter maken. Jim is naast oprichter van ProBeleggen eigenaar van 1Vermogensbeheer.nl.