Beurzen dalen weer eens. Niet wegens mindere resultaten of vooruitzichten van beursgenoteerde ondernemingen. Nee, omdat Donald Trump wederom los gaat op Twitter. Om de paar uur gooit hij er ongenuanceerde boodschappen uit. Over van alles. Zo sommeerde hij de Zweedse autoriteiten om een Amerikaanse rapper met losse handjes vrij te laten. Daar reageren beleggers uiteraard niet op.

Zondebok
Maar ze reageren wel op de kritiek die Trump uit op de Federal Reserve. Hun behoudende beleid zou verdere economische groei in de weg staan en Trump is woest dat de Fed de rente niet fors verlaagt. Wie het ook zwaar te verduren krijgt is China. Een heerlijke zondebok van Trump en eigenlijk zijn Chinezen de schuld van alles. Hoe dat precies zit, daar komen we niet achter, maar Trump stoort zich vooral aan de handelsbalans. Er wordt 4 keer zoveel door Amerika uit China geïmporteerd. Dus komt Trump met wat sancties. Hij eist dat China meer landbouwproducten in de VS koopt. En om de import wat te remmen voert hij importbelastingen in. Per 1 september een extra tarief van 10% over $300 miljard aan goederen.

Wie betaalt de rekening?
Denk je hierover na, dan kom je er achter dat het waanzin in. Trump presenteert het alsof China de rekening betaalt, maar het is de Amerikaanse belastingbetaler. Omgerekend zo’n $100 per burger extra per jaar die de overheid $30 miljard oplevert. Die belastingdruk tast simpelweg de koopkracht aan en dat remt de economische groei. Het is allemaal behoorlijk paradoxaal. De beursdaling als gevolg van de tweets betekende namelijk ook dat beleggers in de grootste 5 bedrijven ter wereld (Microsoft, Amazon, Google, Apple en Facebook, inderdaad allen Amerikaans) samen $400 miljard in rook zagen op gaan.

Populisme
Eigenlijk is niemand gebaat bij de acties. Of toch wel. Want hoe populair maak je jezelf bij burgers wanneer je roept dat de rente omlaag moet en de schuld van alles wat tegen zit bij de Chinezen legt. Amerikaanse Boeren zullen de hetze van Trump richting China omarmen en z’n tirade richting Zweden om een rapper vrij te krijgen kan vast op sympathie rekenen onder zwarte Amerikanen.
Populariteit is voor Trump veel belangrijker dan de economische staat van de VS. Het is slechts een dekmantel. Wat trump doet is puur populisme. In Nederland hadden we ook iemand die veel mensen wist te overtuigen: Geert Wilders. Voor hem geen rente of China, nee hij richtte destijds zijn peilen op Moslims en gaf de euro de schuld van de crisis. Dat leverde hem enorm veel zetels op. Trump hanteert dezelfde tactiek en dat met maar 1 reden: de presidentsverkiezingen van 2020. En dat dit ten koste gaat van aandelenkoersen is slechts bijzaak.