‘Greed is good’, sprak Gordon Gekko in 1987. De naam zegt u misschien niks, maar laat m vallen bij een beurshandelaar, bankier of vermogensbeheerder en hij zal direct glimlachen. Gordon Gekko is een personage uit de film Wall Street. De rol wordt op sublieme wijze gespeeld door Michael Douglas. Gekko is een meedogenloos zakenman die de ene na de andere oneliner uit zijn mouw schudt. ‘Greed is good’, ofwel ‘hebzucht is goed’ is zijn bekendste. 

In de film gaat Gordon Gekko uiteindelijk ten onder aan zijn eigen hebzucht. Hebzucht is de grootste vijand van elke belegger. Het zorgt er voor dat het nooit genoeg is en leidt tot overmoed. En hoogmoed komt voor de val. Bij Gordon Gekko in 1987, in de 17e tijdens de tulpenbollenmanie en een jaartje terug tijdens de bitcoinhype. Ik vrees dat het ook altijd zo zal blijven. En laten we wel wezen: bijna iedereen kent z’n momenten van hebzucht.

Het vervelende is dat er ook altijd partijen zijn die misbruik proberen te maken van onze hebzucht. Geraffineerd spelen zij hier op in. Met de historisch lage rente zijn spaarders een gewillig target. Regelmatig krijg ik brochures van vakantiehuisjes of commercieel vastgoed die 7% ‘garanderen’. Realiseer dat alles wat meer rendement belooft dan de spaarrekening risico meebrengt. Er is echter een punt waar de rendementsbelofte richting oplichting gaat. En daar moet u scherp op zijn. Online advertenties van partijen die uit zijn op uw geld en met vage producten rendementen van 20-50% voorspiegelen. Vaak opereren ze buiten AFM-toezicht en werken met zogenaamde CFD’s of FX-handel. Een vestigingsadres achterhalen is onmogelijk en ze claimen standaard een geheim beleggingsmodel te hebben ontwikkeld. En u mag daar aan meedoen. Alle seinen zouden direct op rood moeten springen. Dergelijke rendementen zijn sprookjes. Toch is bij genoeg mensen de hebzucht groter dan de ratio. Dit soort ‘oplichters’, weten dat en maken dagelijks slachtoffers. Ik zie het als mijn plicht u daarvoor te waarschuwen.
Om een beetje in de Gordon Gekko-stijl af te sluite: if it sounds to good to be true, it probably is.