Tesla; Musk; Elektrisch Rijden

Tesla. Een fascinerend bedrijf geleid door een minstens zo fascinerende CEO. Elon Musk liet zich deze week ook weer van een bijzondere kant zien tijdens de toelichting op de kwartaalcijfers. Hij kapte vragen af, ging niet in op kritiek en noemde vragen ‘saai’. Niet heel professioneel. Het bedrijf Tesla Motors was in een uurtje tijd dik $3 miljard dollar minder waard op de beurs.

                                                                                                               Briljant

Tesla kent veel ‘believers’. Mensen die er een rijden zijn er stuk voor stuk apetrots op. Zelf vind ik het briljant hoe Tesla Motors elektrisch rijden in een stroom versnelling heeft gebracht en zonder dealernetwerk, rechtstreeks de koper bereikt tegen veel lagere kosten. De Model S ziet er bovendien van buiten prachtig uit. Aan de andere kant verwacht je van een auto die zonder subsidies €100.000 kost, aan de binnenkant wel wat meer kwaliteit. Die doet zelfs wat armetierig aan.

Risico’s

Ik ben niet zo’n believer en vraag ik mij wel eens af of Tesla in haar huidige vorm kan overleven. Elon Musk speelt namelijk hoog spel en neemt enorme risico’s. Zo zet hij groot in op de goedkope Model 3. Tot noch toe waren er vooral productieproblemen die tot vertraging en nog grotere verliezen hebben geleden. Afgelopen 3 maanden bedroeg dit verlies $785 miljoen(!). Dat staat gelijk aan 1 Bitcoin per 90 seconden. In dit tempo is de kassa van Tesla eind van het jaar leeg.

Voortbestaan

Dat Tesla en Elon Musk met hun gedachtengoed baanbrekend zijn geweest kan ik alleen maar onderstrepen. Het is echter ook zo dat indien er geen kentering in kosten/inkomsten-verhouding bij Tesla komt, het voortbestaan van Tesla in haar huidige vorm serieus in gevaar komt.

 

Geschreven door Jim Tehupuring – Pro bij ProBeleggen

Jim Tehupuring studeerde aan de VU en verdiept zich in de optiematerie. In 2005 begon hij bij Alex Beleggersbank (Binck) als beleggingsstrainer en groeide door naar manager van de Alex Academy. Hij trainde tienduizenden particuliere beleggers en leidde hij private bankers en beleggingsadviseurs op voor oa Mees Pierson, ING en Rabobank. Daarnaast begeleidde hij een aantal zeer vermogende beleggers. Per 2011 maakte Jim Tehupuring de overstap naar RBS, de partij die beleggingsproducten zoals de Turbo ontwikkelt. Vervolgens ging Jim aan de slag bij Euronext als Head of Retail – Europe. Veel beleggers kennen hem van zijn marktanalyses bij RTL Z, BNR Nieuwsradio en de column die hij schrijft in de Telegraaf. Ook spreekt hij regelmatig op seminars en symposia. Jim heeft een voorliefde voor derivaten en wil met ProBeleggen bijdragen aan zijn persoonlijke missie: beleggen in Nederland beter maken. Jim is naast oprichter van ProBeleggen eigenaar van 1Vermogensbeheer.nl.