De allerbeste wensen voor 2019! Dat het voor u een goed (beleggings)jaar mag worden in goede gezondheid.

Rendement +2,5% in 2018

Mijn ProBeleggen portefeuille sloot het jaar af op een plus van 2,5%. Ik ben heel tevreden met het behaalde rendement. Dit ondanks het feit dat ook mijn portefeuille een behoorlijke veer liet in de laatste maanden van het jaar. Ter vergelijk de koers van de AMX (index voor middelgrote ondernemingen) daalde met 21% en de AEX met 11% in 2018.

Sinds we 4 ½ jaar geleden met ProBeleggen begonnen staat mijn portefeuille (inclusief gisteren) op een rendement van ruim 47%. De AMX staat na deze 4 ½ jaar onveranderd. De AMX staat nu op 660 punten en stond op 30 mei 2014 op 662 punten.  Dus geen koersrendement. Het totale dividend ligt wel op 12%. Over de laatste 4 ½ jaar behaalde ik dus een prestatie die 35% beter was dan de AMX index. Gemiddeld per jaar dus bijna 8% zogenaamde outperformance.  Zie hieronder de koersgrafiek van de AMX.

In deze periode kende mijn portefeuille ook langere fases van slechte prestaties. Zo had ik in 2017 enkele missers in de portefeuille en bleek ik veel te voorzichtig gepositioneerd. In 2018 kreeg ik vervolgens de ‘beloning’voor deze voorzichtige positionering in combinatie met de gemiddeld genomen goede selectie van aandelen (stockpicking). Dit geeft ook aan dat je een Pro langere tijd moet volgen en moet beoordelen op de prestaties op lange termijn.

Wat ging er goed en wat ging er fout in 2018

De koersschommelingen in de 2e jaarhelft van 2018 waren heftig en aan de langjarige rust op de markt kwam abrupt een eind.  De handelsoorlog, Brexit, oplopende rente en angst voor een recessie zorgden voor enige paniek op de markt. Dat na meerdere vette jaren op de beurs er een negatief jaar volgt is wat dat betreft niet raar. We zijn er alleen niet meer aan gewend.

Mijn grootste misser in 2018 waren mijn beleggingen in PostNL en Fugro. PostNL  worstelt met de strategie gezien alle veranderingen in de postmarkt. Kostenbesparingen, het dividend, mogelijke overname Sandd, ACM en de looneisen van de vakbonden zorgen voor (te) veel onzekerheid bij beleggers. Het gemiddeld koersdoel op de aandelen ligt op €3,67. Dit is 85% boven de laatste koers. Fugro daalt mee met de olieprijs en zorgen van beleggers over de houdbaarheid van de schuld.

In 2018 had ik vaak voor korte tijd posities in bepaalde aandelen. Dit bood mooi tegenwicht in een lastige markt. Trades in bijvoorbeeld Flow Traders en TomTom. Al met al een tevreden gevoel over 2018. Nu verder met 2019!

De komende tijd zal ik u updaten over mijn portefeuille en bij interessante kansen u natuurlijk direct op de hoogte te stellen. Wilt u ook de uitgebreide analyses ontvangen over de kansen die ik zie dit jaar? Klik dan hier en maak dan voordelig kennis met ProBeleggen en kijk 2 weken mee voor slechts €1.

Met vriendelijke groet,

Albert Jellema

Klik hier en maak dan voordelig kennis met ProBeleggen en kijk 2 weken mee voor slechts €1.