Beursgenoteerd, maar altijd onder het vergrootglas van de overheid. Dat gaat moeizaam samen en ik kan me zo voorstellen dat CEO’s van ondernemingen in die positie regelmatig badend in het zweet wakker schrikken.

En zo lieten de topmannen van zowel KPN als ABN AMRO recent weten er mee te kappen. Ibarra (KPN) zat slechts 1,5 jaar op het pluche. De Italiaan mocht zich bij minister Grapperhaus (Justitie & Veiligheid) komen verantwoorden voor een softwarestoring waardoor noodnummer 112 maandag urenlang onbereikbaar was. Het zal zijn beslissing om op te stappen en terug te keren naar Italië nog wat makkelijker hebben gemaakt.
Kees van Dijkhuizen (ABN) volgde in 2017 Gerrit Zalm op en had  eveneens een achtergrond bij het ministerie van Financiën. Zo hadden ministers Dijsselbloem en Wopke Hoekstra een ideale pion aan de top van de bank, waarde Staat grootaandeelhouder is. Onder Van Dijkhuizen stuurde een groep managers een brandbrief naar De Nederlandse Bank  waarin zij hun zorg uitten over geruzie aan de top en het gebrek aan strategie. De aandelenkoers bleef zwaar achter en de winstontwikkeling stelde teleur. Van Dijkhuizen houdt het nu ook voor gezien.

Het zieltogende PostNL worstelt ook met beleggersbelangen versus politieke bemoeienis, maar topvrouw Herna Verhagen gaat vooralsnog dapper door.

Wat KPN, ABN en ook PostNL gemeen hebben is een omzet die niet of nauwelijks groeit terwijl de kosten oplopen. Die combinatie zal uiteindelijk altijd gelatenheid onder medewerkers creëren en zorgen voor ontevreden beleggers. Een neerwaartse spiraal en een dalende aandelenkoers.

Het is niet per se dat de businessmodellen niet goed zijn, maar vooral dat er rücksichtlos moet worden gesneden. In activiteiten, strategie en vooral kosten. Beleggers hebben er weinig vertrouwen in en daardoor handelen bijvoorbeeld aandelen ABN op een ogenschijnlijk belachelijk lage waardering. Elke andere onderneming die zonder overheidsbemoeienis opereert, zou bestempeld worden als een ‘strong buy’.

Om die patstelling te doorbreken en terug te keren naar groei, moet de overheid wel willen wijken. Wanneer de regels gelden van een vrijemarkteconomie gelden kunnen dergelijke bedrijven optimale waarde creëren.  Echter, wanneer de overheid niet wijkt, doet de belegger het.

 

Jim Tehupuring – Pro bij ProBeleggen
Veel beleggers kennen Jim van zijn marktanalyses bij RTL Z, BNR Nieuwsradio en de column die hij schrijft in de Telegraaf. Ook spreekt hij regelmatig op seminars en symposia. Jim heeft een voorliefde voor derivaten en wil met ProBeleggen bijdragen aan zijn persoonlijke missie: beleggen in Nederland beter maken. Jim is naast oprichter van ProBeleggen eigenaar van 1Vermogensbeheer.nl.