Iedere maand publiceren de Verenigde Staten het ‘banenrapport’. Een rapport over banengroei, werkloosheid, lonen en arbeidsparticipatie. Beleggers houden dit nauwlettend in de gaten. Voor juni werden 165.000 nieuwe banen verwacht. Het bleken er met 224.000 fors meer te zijn. De reactie op de aandelenbeurzen: negatief.

Normaliter worden dergelijke meevallers met hogere koersen onthaald. Dit voorbeeld laat goed zien hoe lastig het is om op de financiële markten actief te zijn. Economie is namelijk geen exacte wetenschap. Een wis- schei- of natuurkundige heeft het wat dat aangaat een stuk eenvoudiger. A2 + B2 blijft C2, water kookt bij 100 graden en de valversnelling is 9,81 m/s2.

Binnen de economie gelden hele andere regels. Deze gedragswetenschap bestudeert de mate waarin de mens in haar behoeften kan voorzien. De beschikbaarheid van middelen (of het gebrek daar aan) wordt ‘schaarste’ genoemd en maakt dat de mens continu moet kiezen. En daar begint het grappige. Elk mens gedraagt zich anders en elk mens zal zich onder verschillende omstandigheden niet hetzelfde gedragen. Als belegger moet je dus vooral een inschatting maken van hoe de gemiddelde mens, oftewel de massa, zich zal gaan gedragen in een specifieke situatie.

Onder normale omstandigheden zou het banenrapport vast goed zijn ontvangen. Maar we kampen momenteel niet met normale omstandigheden. Trump regeert en hij zet De Federal Reserve onder zware druk. Hij beschuldigt hen dat ze de Amerikaanse economie niet stimuleren. De rente moet volgens Trump omlaag. Een lagere rente maakt het voor bedrijven aantrekkelijker om geld te lenen en te investeren in groei. De Fed heeft de afgelopen jaren de rente echter geleidelijk verhoogd.

Indien de Federal Reserve aan financiële data zou zien dat de groei daadwerkelijk afneemt, dan kan dit een reden zijn om de rente te verlagen. In de optiek van beleggers waren deze goede cijfers daarom een domper. Het verlaagde de kans op een renteverlaging en op termijn dus hogere aandelenkoersen. Beleggers verkochten hun aandelen. Achteraf misschien een logische gedraging, maar het komt niet overeen met de reguliere economische theorieën of is op z’n minst opmerkelijk.

Laten we hopen dat de cijfers over juli dramatisch zijn.

Jim Tehupuring – Pro bij ProBeleggen
Veel beleggers kennen Jim van zijn marktanalyses bij RTL Z, BNR Nieuwsradio en de column die hij schrijft in de Telegraaf. Ook spreekt hij regelmatig op seminars en symposia. Jim heeft een voorliefde voor derivaten en wil met ProBeleggen bijdragen aan zijn persoonlijke missie: beleggen in Nederland beter maken. Jim is naast oprichter van ProBeleggen eigenaar van 1Vermogensbeheer.nl.