Tesla; Musk; Elektrisch Rijden

Om briljante ideeën te hebben, moet je een beetje gestoord zijn. Dat er bij Elon Musk, organisator van maanreizen, maar bovenal CEO van autobouwer Tesla , een steekje los zit heeft hij deze week wel bewezen. Met een tweet van 9 woorden creëerde de man in een klap $6 miljard waarde. Aandelen Tesla schoten direct 10% omhoog tot bijna de hoogste koers ooit. Bij een normaal bedrijf zijn daar briljante winstcijfers voor nodig, maar niet bij Tesla. Die aandelenkoers is volledig afhankelijk van de utopieën of een slecht humeur van Elon.

Onverwachte tweet

Ik vraag me af hoe deze tweet tot stand is gekomen. Zou Elon Musk in zijn stoel hebben gezeten en denken: ik ben dat gezeur met aandeelhouders, critici en verplichte rapportages wel zat. Het zou mooi zijn als ik daar van af ben en Tesla weer zelf in handen heb. Elon wil met rust gelaten worden! Om vervolgens 22 miljoen volgers te berichten: Am considering taking Tesla private at $420. Funding secured. De aandelenkoers spoot omhoog van $350 naar $387. Immers, Elon Musk had wereldkundig gemaakt dat het aandeel Tesla Motors van de beurs zou worden gehaald voor $420 per aandeel ofwel $70miljard. Het bestuur van Tesla wist van niets.

Koers aandeel

Het is werkelijk waar onvoorstelbaar dat de CEO van een multinational niet de gebruikelijke protocollen hanteert. Als het al waar is, dient er een formeel persbericht te worden uitgestuurd.
De Amerikaanse toezichthouder stelt een onderzoek in en dat is terecht. Zeker als de financiering niet rond is, dan is er hier sprake van pure koersmanipulatie. Vanuit Elon Musk zou dat best begrijpelijk zijn. Want de technische doorbraak die Tesla bewerkstelligde op het front van elektrisch rijden mag indrukwekkend zijn, het bedrijf stapelt verlies op verlies en de bodem van de kas is in zicht. Het bedrijf heeft spoedig nieuw geld nodig en dat kan opgehaald worden door uitgifte van nieuwe aandelen. Een hogere koers is dan gunstig. Overigens lijken beleggers dit ook in te zien. Het aandeel Tesla is weer terug bij af en noteert $350. De $6 miljard van Elon’s tweet is alweer verdampt.

Geschreven door Jim Tehupuring – Pro bij ProBeleggen

Jim Tehupuring studeerde aan de VU en verdiept zich in de optiematerie. In 2005 begon hij bij Alex Beleggersbank (Binck) als beleggingsstrainer en groeide door naar manager van de Alex Academy. Hij trainde tienduizenden particuliere beleggers en leidde hij private bankers en beleggingsadviseurs op voor oa Mees Pierson, ING en Rabobank. Daarnaast begeleidde hij een aantal zeer vermogende beleggers. Per 2011 maakte Jim Tehupuring de overstap naar RBS, de partij die beleggingsproducten zoals de Turbo ontwikkelt. Vervolgens ging Jim aan de slag bij Euronext als Head of Retail – Europe. Veel beleggers kennen hem van zijn marktanalyses bij RTL Z, BNR Nieuwsradio en de column die hij schrijft in de Telegraaf. Ook spreekt hij regelmatig op seminars en symposia. Jim heeft een voorliefde voor derivaten en wil met ProBeleggen bijdragen aan zijn persoonlijke missie: beleggen in Nederland beter maken. Jim is naast oprichter van ProBeleggen eigenaar van 1Vermogensbeheer.nl.