Turbo's;Jim Tehupuring; beleggingsaanpak; opties

Onze Pro Jim Tehupuring nam als van 15 mei tot 9 juni als ’coach’ deel aan het spel DeSlimsteBelegger.
Een competitie van BNP Paribas en IEX.nl die bedoelt is om mensen ervaring te laten op doen met beleggen in Turbo’s. 4 weken lang voorzag Jim zijn team-leden van interessante Turbotrades en hield zelf een portefeuille bij. De ander coaches waren Nico Bakker, Royce Tostrams, Guy Boscart en Nico Inberg. Wij zijn er natuurlijk trots op dat onze collega als best presterende coach uit de bus kwam en vonden dat wel een artikel waard.

Hoe kijk je terug op de Turbocompetitie van BNP Paribas?

Ik vind het een goed en leuk initiatief. Goed omdat er nogal wat spookverhalen over de Turbo de ronde doen. Zo zou de promotie van turbo’s speculatie bij beleggers in de hand werken. Derhalve overweegt de toezichthouder om deze promotioenele activiteiten te verbieden. Mijn inziens onnodig omdat de turbo een verstandige belegger juist kan helpen om eenvoudiger valutarisico’s af te dekken. Of om de protefeuille te diversificeren door ook posities in te nemen die meer waard worden als de markt daalt. Om deze redenen kan een turbocompetitie beleggers helpen om de turbo op je juiste wijze toe te passen. Daarnaast vind ik het altijd leuk om beleggers te coachen. In dit geval kon ik laten zien dat een Turbo met een lage hefboom ook een interessant alternatief voor aandelen kan zijn. Bovendien lijkt de competitie enigszins op wat we bij ProBeleggen doen: leden voorzien van beleggingsideeën, die we zelf ook daadwerkelijk innemen. De leden kijken mee over de schouder van de Pro.

Wat lag ten grondslag aan je tweede overwining van deze competitie op rij?

Net zoals in de Eredivisie bepalen niet alleen je eigen prestaties een eventuele titel. Waar Ajax vooral de tweede seizoenshelft imponeerde met goed voetbal en dito resultaten, vielen de prestaties van Feyenoord het beste te omschrijven als solide. Het leverde Feyenoord uiteindelijk het kampioenschap op. Hoewel ik Ajax supporter ben, vallen mijn prestaties ook het beste te omschrijven als die van Feyenoord: solide. Geleidelijke opbouw van rendement zonder grote uitslagen. Ik belegde alsof het echt geld was en stond gedurende de competitie als enige coach geen één keer in de min. Uiteindelijk resulteerde dit in een rendement na 4 weken van 5,6%. Hier ben ik content mee, omdat ik normaliter beleg voor 8% per jaar. De winst was een leuke bijkomstigheid, maar het was mij veel meer te doen om de beleggingsaanpak over te brengen op de teamleden.

In hoeverre kun je je beleggingsaanpak in de competitie vergelijken met je aanpak bij ProBeleggen?

Net zoals bij ProBeleggen belegde ik in de competitie alleen in Nederlandse aandelen. Voor de helft van mijn portefeuille kocht ik ondergewaardeerde Nederlandse aandelen met potentie. Ook nam ik een aantal shorts in op aandelen die in mijn beleving overgewaardeerd waren. Het moeilijke in het spel was dat de onder-/overwaardering er in korte tijd uit moest komen om rendement te maken. Daarvoor heb je in praktijk een langere periode nodig. De korte termijn trades daarentegen waren meer succesvol. DAX, Goud, Olie en AEX voegden allen waarde toe. Eur/USD minder. Bij ProBeleggen streef ik ook naar een evenwichtige portefeuille van longs/shorts en cashgeld. Bij genoeg volatiliteit (beweeglijkheid) vul ik mijn visie vaak in met opties. Ik beschouw derivaten namelijk als waardevol bij het verlagen van risico’s en het creëren van extra rendement. Het maakt je als belegger veelzijdiger.

Op welke gebied hoop je de beleggers in je team vooral wat te hebben (bij)geleerd?

Ik hoop dat de beleggers in mijn team vooral hebben opgemerkt hoe ik ben omgegaan met het risico element van beleggen. Zo selecteerde ik in turbo’s met een lage hefboom en belegde maximaal 10% van mijn geld in 1 positie. Als het dan mis gaat, wordt je niet te hard geraakt en is er voldoende geld over om het rendement weer goed te maken. En door tevreden te zijn met een bescheiden rendement kan gedegen vermogensgroei worden bereikt. Verder hoop ik beleggers die net zijn begonnen met beleggen enthousiast te hebben gemaakt over de beurs en de mogelijkheden die Turbo’s met zich meebrengen. Na oefenen tijdens het spel is het nu namelijk tijd om de opgedane kennis in praktijk te brengen. In de praktijk blijf ik deze groep graag ondersteunen. Mijn echte portefeuille is te volgen via www.probeleggen.nl, net als de portefeuilles van een aantal collega’s. De leden van ProBeleggen krijgen heldere analyses en beleggingsideeën, maar de belegger beslist zelf of de transactie wordt uitgevoerd. Belangrijkste element; ik voer de transactie vervolgens ook uit op mijn eigen bankrekening, welke gewoon inzichtelijk is voor alle leden. Uiteraard zie ik elke enthousiaste beginnende en/of ervaren belegger graag aansluiten bij de club.