Hommen bedankt
Bijna 10 jaar geleden belandden we in een bankencrisis. Een bizarre periode, waarin ook de Nederlandse overheid miljarden uittrok om banken overeind te houden. Daaronder ook ING die €10 miljard ontving. Laat ik beginnen met een groot compliment. Onder oud-CEO Jan Hommen werd de bank volledig geherstructureerd en en in 2014 was ING een gezonde bank die de gehele schuld inclusief 50%(!) rente had afgelost.

Bizarre prijsverhoging
Dit jaar zal de ING Groep  zo’n €5 miljard winst maken. Als aandeelhouder wil ik ook winstmaximalisatie. Maar in het streven naar meer winst maakt de oranje leeuw het nu wel erg bond. De maandelijkse kosten voor mijn pinpasjes gaan namelijk met 35 cent omhoog. Op het eerste oog een verwaarloosbaar bedrag. Als je echter bedenkt dat het actuele tarief €3,55 is, dan betekent dit een prijsverhoging van 10 procent! Dat is ridicuul. Wie bedenkt dat alleen al in Nederland er een kleine 10 miljoen oranje betaalpasjes zijn, kan becijferen dat deze pasjes ING gaan helpen aan ongeveer €42 miljoen winstgroei.

Het kan ook anders
Je wilt het misschien wel, maar overstappen is toch een behoorlijk gedoe. Dus ben je overgeleverd aan een bizarre kostenverhoging, die een vervijfvoudiging is van de inflatie die de ECB nastreeft. Precies 10 jaar geleden zat ik aan de keukentafel veelvuldig te brainstormen met Marcel Kalse en Rene Frijters over wat wij toen ‘de bank van morgen’ noemden. Het moest anders. En hoeveel ik uiteindelijk koos voor een avontuur bij RBS (een andere bank met staatssteun), is de tariefsverhoging van ING voor mij wederom bewijs dat het heel goed is dat zij Knab bank zijn gestart. Een serieus alternatief met inmiddels al bijna 200.000 klanten.

Geschreven door Jim Tehupuring – Pro bij ProBeleggen

Jim Tehupuring studeerde aan de VU en verdiept zich in de optiematerie. In 2005 begon hij bij Alex Beleggersbank (Binck) als beleggingsstrainer en groeide door naar manager van de Alex Academy. Hij trainde tienduizenden particuliere beleggers en leidde hij private bankers en beleggingsadviseurs op voor oa Mees Pierson, ING en Rabobank. Daarnaast begeleidde hij een aantal zeer vermogende beleggers. Per 2011 maakte Jim Tehupuring de overstap naar RBS, de partij die beleggingsproducten zoals de Turbo ontwikkelt. Vervolgens ging Jim aan de slag bij Euronext als Head of Retail – Europe. Veel beleggers kennen hem van zijn marktanalyses bij RTL Z, BNR Nieuwsradio en de column die hij schrijft in de Telegraaf. Ook spreekt hij regelmatig op seminars en symposia. Jim heeft een voorliefde voor derivaten en wil met ProBeleggen bijdragen aan zijn persoonlijke missie: beleggen in Nederland beter maken. Jim is naast oprichter van ProBeleggen eigenaar van 1Vermogensbeheer.nl.