Aandelen Heijmans daalden na de publicatie van de tweede kwartaalcijfers met 50%. Heijmans boekte onverwacht € 15 miljoen af op infrastructurele projecten in Nederland. Door deze grote afboeking komt Heijmans gevaarlijk dicht in de buurt bij de bankconvenanten. Na de debacles bij Ballast Nedam en Imtech zitten beleggers in de ‘better save than sorry’ modus en dumpen hun aandelen massaal. Ik beantwoord voor u de vraag: staat Heijmans inderdaad op instorten of zijn dit de laatste effecten van projecten uit de crisis en staat Heijmans stevig in de steigers?

Heijmans afboekingen op oude projecten

Bouwbedrijf Heijmans is actief in huizenbouw, vastgoed en infrastructuurwerken in Nederland (71% omzet), België (12% omzet) en Duitsland (17% omzet). Heijmans behaalde in 2014 een omzet van € 1,9 miljard en boekte een operationeel verlies van € 47 miljoen. Een groot verlies veroorzaakt door verliesgevende oude projecten en afboekingen op grondposities.

Door de effecten van de financiële en economische crisis staan bouwondernemingen al jaren onder zware druk. De concurrentie is moordend en marges staan onder druk staan. In de crisis namen bouwbedrijven projecten aan zonder marge om hun mensen aan het werk te houden. In deze zogenaamde ‘oude’ projecten is geen foutenmarge ingebouwd en alle risico’s voor tegenvallers ligt bij de bouwonderneming. Een onhoudbaar aanbestedingssysteem wat bij BAM, Ballast Nedam en Heijmans voor grote problemen zorgt.

Bankconvenanten

Met nog slechts beperkte ruimte op de convenanten kan Heijmans zich geen grote afboekingen op oude projecten veroorloven. Ik besprak de lastige situatie met de CFO van Heijmans, Mark van den Biggelaar, en enkele analisten van verschillende banken. Het is duidelijk dat Heijmans in de staart van oude crisisprojecten zit. De CFO gaf aan dat orderboek nog voor 10 -15% uit dit soort oude projecten bestaat. Hij weet vanzelfsprekend niet of Heijmans nog moet afboeken, maar gezien de snelle afname van het percentage oude projecten ligt het kantelpunt dichtbij.

Aan het einde van het jaar zal het spannend zijn of Heijmans aan de convenanten voldoet. Ik denk dat zelfs bij het tijdelijk breken van de convenanten de soep niet zo heet gegeten zal worden. De banken willen niet met nog een probleemgeval te kampen krijgen en zullen zich coulant opstellen. Zeker gezien de goede vooruitzichten voor Heijmans.

In de steigers voor de toekomst

Het management onder leiding van CEO Bert van Els maakt schoon schip en streeft ernaar de oude projecten snel achter zich te laten. Ik verwacht volgend jaar dan ook een snelle verbetering van de operationele resultaten. Stel dat Heijmans in de toekomst weer naar een genormaliseerde operationele marge van 2% kan groeien dan zijn de aandelen spotgoedkoop. We moeten alleen eerst nog even langs de bank…convenanten. Heijmans staat dus in de steigers voor de toekomst. Het is echter wel een bouwproces waarvoor de belegger enig geduld moet betrachten.