Nu spaargeld niets meer oplevert lijken steeds meer particulieren geïnteresseerd in aandelen. Geholpen door wervelende reclames van de Robeco’s en Evi’s van deze wereld. Deze partijen spelen handig in op het gevoel van de consument die op zijn of haar bankrekening 0% rente ontvangt. Oorzaak van deze lage rente is het bizarre expansieve monetaire beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). De ECB koopt maandelijks voor €80 miljard aan staats- en bedrijfsobligaties op met als doel inflatie en economische groei aan te jagen. 

T.I.N.A

Consumenten die rendement willen maken moeten dus iets anders met hun geld gaan doen om rendement te maken. In beleggingskringen spreekt men vaak over TINA. Dit staat voor There Is No Alternative. Wat zoveel wil zeggen als dat er geen alternatief voor aandelen is. Je moet wel beleggen als je rendement wilt maken.

Wel of niet beleggen?

Persoonlijk vind ik dit complete onzin, want niet beleggen is ook een keuze. Je moet op dit moment als consument simpelweg accepteren dat je waarschijnlijk enkele jaren niet of nauwelijks rentevergoeding krijgt. Je krijgt echter ook niet het risico wat bij beleggen hoort. Nu zeg ik niet dat je niet in aandelen moet beleggen. Ik ben een belegger pur sang en denk dat je op de lange termijn meer rendement haalt met beleggen dan met sparen. Je moet echter uitermate kritisch zijn op wat je koopt. Beleggen in aandelen als noodgreep om rendement te maken lijkt me de verkeerde beweegreden.

Wees kritisch op wat je koopt

Nu kopen nieuwe beleggers op de beurs vaak zogenaamd ‘veilige’ waarden als Unilever, Heineken, Wolters Kluwer en Reed Elsevier. Beleggers kiezen deze defensieve aandelen vanwege de over het algemeen stabiele resultaten en een oké dividend. Ik blijf ver van deze zogenaamde veilige aandelen. De geweldige koersprestaties van de laatste jaren ten spijt zie ik geen reden aandelen in deze ondernemingen aan te houden tegen piekwaarderingen. Zolang de ECB met ‘gratis’ geld blijft smijten kunnen waarderingen verder oplopen in het kader beter duur dan niet te koop. Dit sentimentsspel laat ik graag aan mij voorbij gaan. Ik focus me op aandelen die wel te koop zijn maar niet te duur….

Albert Jellema is Pro in de categorie Nederlandse aandelen