Dinsdagmiddag noteerde de AEX Index kortstondig boven 600 punten. Een niveau dat beleggers sinds 2001 niet meer hadden gezien. En het record gold niet enkel voor de AEX. Ook de Duitse DAX, de Dow Jones en de wereldwijde MSCI World Index noteerde op recordhoogtes. Reden voor een feestje. Jazeker,na een dramatisch 2018 zien beleggers in 2019 hun bezit weer fors groeien. Maar het is net zo goed reden voor een vreesje. Immers, recordstanden betekent ook hoge bedrijfswaarderingen. Die zijn tot ongekende hoogte gestuwd door de extreem lage rentes op spaarrekeningen. Bij 0% rente is 3,5% dividendrendement (winstdeling) op aandelen relatief aantrekkelijk. Investeerders zijn in het huidige laagrenteklimaat bereid meer te betalen voor dezelfde aandelen. Toch is het nog niet zo lang geleden dat we angstig waren voor Brexit, handelsoorlog en economische afkoeling…

In dat licht vind ik het interessant om te zien dat een van de beste beleggers ter wereld momenteel $132 miljard heel bewust niet investeert. Warren Buffet belegt via zijn investeringsvehikel Berkshire Hathaway in bedrijven als Coca-Cola, Apple en Mastercard. Zijn uitgangspunt is daarbij dat hij enkel wil beleggen in bedrijven die hij begrijpt en echt waardevol zijn. Zijn ‘value approach’ komt er simpelweg op neer dat hij bedrijven wil kopen die meer waard zijn dan wat de aandelen kosten. Dit ligt natuurlijk stukken minder simplistisch dan hoe ik het hier omschrijf, maar feit is dat Buffet met Berkshire Hathaway in de afgelopen 50 jaar gemiddeld bijna 20% rendement wist te maken. Er zijn volop criticasters die menen dat de 89-jarige Buffet te oud is en zijn rendementen achterop beginnen te lopen. En inderdaad dit jaar zijn de resultaten minder.

Ik hecht er echter zeer veel waarde aan wanneer een ervaren man als Buffet van mening is dat veel bedrijven op de beurs te hoog gewaardeerd zijn en gefundeerd 1/3 van zijn geld niet investeert. Cash levert niks op, maar kost ook niks wanneer aandelenkoersen wel dalen. Het was voor ons reden om afgelopen weken deels winst te nemen en de beleggingsportefeuilles defensiever te positioneren.