Crypto's; Warren Buffet; IT-bubble; World Online

Crypto’s, je kunt er niet om heen. In december schreef ik over risico’s in 2018. Op plek drie de Bitcoin. De cryptomunt explodeerde in 2017 en groeide tot een ‘waarde’ van $20.000. Getriggerd door de enorme koersstijging, de mediahype er omheen leegden vele hebzuchtige Nederlanders hun spaarpot en investeerden in crypto’s.

                                                                                                                                                                                                                        Stilte

In 1 maand zagen heel wat mensen hun geld grotendeels in rook opgaan. Crypto’s halveerden in koers. Een paar honderd duizend Nederlanders kunnen daar over meepraten. Maar dat doen ze niet. Zo overtuigd van zichzelf als crypto’beleggers’ eind 2017 over hun successen praatten, zo stil is de massa nu.

IT-bubble

Meesterbelegger Warren Buffet hanteert als regel: weet wat je koopt. Het probleem met vele cryptogokkers is dat ze geen benul hebben van wat ze kopen. De geschiedenis herhaalt zich. 20 jaar geleden was het internet revolutionair. Half Nederland kocht IT-aandelen met de beursgang van World Online voor 12 miljard als hoogtepunt. Een parallel met blockchain-technology is er zeker. Die zou ook zeker het hele financiële systeem voorgoed kunnen wijzigen. Tijdens wat later de IT-bubble bleek gingen er duizenden bedrijven naar de beurs met prachtige ideeën en beloftes. Hoe er geld verdiend werd deed niet terzake. Alles met een website was waardevol. Nu weten we beter.

World Online

Internet bleek baanbrekend, maar het leeuwendeel van de IT-bedrijven van toen bestaat niet meer. Veel cryptomunten zal een zelfde lot treffen als bijvoorbeeld World Online. Hebt u geen kaas gegeten van Crypto’s? Wees dan verstandig en laat u niet meeslepen door hebzucht. Voor u het weet bent u ook een illusie armer en uw spaarcenten kwijt.

 

Geschreven door Jim TehupuringPro bij ProBeleggen

Jim Tehupuring studeerde aan de VU en verdiept zich in de optiematerie. In 2005 begon hij bij Alex Beleggersbank (Binck) als beleggingsstrainer en groeide door naar manager van de Alex Academy. Hij trainde tienduizenden particuliere beleggers en leidde hij private bankers en beleggingsadviseurs op voor oa Mees Pierson, ING en Rabobank. Daarnaast begeleidde hij een aantal zeer vermogende beleggers. Per 2011 maakte Jim Tehupuring de overstap naar RBS, de partij die beleggingsproducten zoals de Turbo ontwikkelt. Vervolgens ging Jim aan de slag bij Euronext als Head of Retail – Europe. Veel beleggers kennen hem van zijn marktanalyses bij RTL Z, BNR Nieuwsradio en de column die hij schrijft in de Telegraaf. Ook spreekt hij regelmatig op seminars en symposia. Jim heeft een voorliefde voor derivaten en wil met ProBeleggen bijdragen aan zijn persoonlijke missie: beleggen in Nederland beter maken. Jim is naast oprichter van ProBeleggen eigenaar van 1Vermogensbeheer.nl.