Economische cycli; Armoede; crisis; inflatie; werkloosheid

Als kind ging ik naar een Christelijke basisschool. Een bijbelverhaal intrigeerde mij altijd in het bijzonder. Het handelde over een Farao in Egypte die droomde over 7 vette en 7 magere koeien. De magere aten de vette koeien op. Jozef legde de Farao uit wat dit betekende: ‘het gaat nu economische voor de wind, maar er komen straks 7 jaren van armoede. Om ons hierop voor te bereiden moeten we nu graanschuren bouwen en reserves aanleggen voor mindere perioden’.

CDA drukt haar stempel?

Nu het CDA weer gaat regeren, zou je denken dat zij bij het vormen van het regeerakkoord deze wijsheid van 4000 jaar terug indachtig hadden. Want wat toen gold, geldt nu nog steeds. Economische cycli wisselen elkaar af. De overheid speelt hierin een belangrijke rol en zou de economie moeten stimuleren in tijden van krimp. Die tijd ligt echter achter ons. De Nederlandse economie groeide afgelopen jaar 3% en draait op volle toeren. De werkloosheid ligt onder 5% en er zijn honderdduizenden vacatures. Vanuit dat perspectief zou je denken dat de overheid een stapje terug kan doen en de staatschuld reduceert.

Rutte III – kijk naar cycli!

Rutte-III heeft echter andere plannen. Lastenverlichting voor burgers en bedrijven, focus op banengroei en innovatie, meer geld voor ouders met kinderen, investeren in zorg onderwijs en defensie. Ik begrijp heel goed dat het nieuwe Kabinet wil dat burgers het beter krijgen, maar de crisis ligt nu achter ons. Tijdens de recessie bezuinigde de overheid terwijl er toen juist stimulans en investeringen nodig waren. Nu het niet of minder nodig is wil het kabinet de portemonnee trekken en lasten verlagen. Rutte ging vroeger duidelijk niet naar een Christelijke basisschool, dus misschien is het handig als CDA-er Buma hem nog wat bijbelse geschiedenis bijbrengt.

Geschreven door Jim TehupuringPro bij ProBeleggen

Jim Tehupuring studeerde aan de VU en verdiept zich in de optiematerie. In 2005 begon hij bij Alex Beleggersbank (Binck) als beleggingsstrainer en groeide door naar manager van de Alex Academy. Hij trainde tienduizenden particuliere beleggers en leidde hij private bankers en beleggingsadviseurs op voor oa Mees Pierson, ING en Rabobank. Daarnaast begeleidde hij een aantal zeer vermogende beleggers. Per 2011 maakte Jim Tehupuring de overstap naar RBS, de partij die beleggingsproducten zoals de Turbo ontwikkelt. Vervolgens ging Jim aan de slag bij Euronext als Head of Retail – Europe. Veel beleggers kennen hem van zijn marktanalyses bij RTL Z, BNR Nieuwsradio en de column die hij schrijft in de Telegraaf. Ook spreekt hij regelmatig op seminars en symposia. Jim heeft een voorliefde voor derivaten en wil met ProBeleggen bijdragen aan zijn persoonlijke missie: beleggen in Nederland beter maken. Jim is naast oprichter van ProBeleggen eigenaar van 1Vermogensbeheer.nl.