vermogen; belasting; overheid

De meeste mensen die veel geld hebben, hebben dat niet zomaar. Je bent misschien slimmer dan een ander, hebt een briljant idee of bent zeer getalenteerd. Voorts is het een kwestie van keihard werken. Als ondernemer, als medewerker, maar ook als sporter of investeerder. Voor die groep uitblinkers valt er veel te verdienen.

Alternatieven

Een eenvoudiger methode om je bankrekening te laten groeien is door zuinig te leven en steevast geld opzij te zetten. De derde mogelijkheid om vermogend te worden is dat je in de bevoorrechte positie komt dat je een erfenis ten deel valt. En dan is er nog een klein groepje met geld: de gelukzoekers die aan loterijen meededen en wel wonnen.

Belasting

De mensen uit alle vier de groepen hebben iets gemeen: ze hebben stevige belasting afgedragen over het vermogen dat ze bezitten. De ondernemer/investeerder droeg winst- en dividendbelasting af, de werknemer loonbelasting, de gokker kansspelbelasting en wie een erfenis ontving kreeg van de fiscus erfbelasting opgelegd.

Robin Hood

Grofweg droegen ‘rijke mensen’ al eens 30-50% over hun vermogen af. Maar in Nederland is dat niet genoeg. Hier gaat de overheid vanaf nu als een soort Robin Hood de mensen te lijf die bijdragen aan de welvaart van het land. Per 1 januari 2018 moet je ieder jaar opnieuw 1,61% van je geld inleveren als je wat meer hebt. Je hoort geklaag over lage spaarrentes, maar het is natuurlijk helemaal van de zotte dat je door de belastingdienst wordt gestraft, wanneer je juist verstandige keuzes hebt gemaakt en al veel meer belasting hebt betaald dan de meeste mensen. Ik vind het pure diefstal.

 

Geschreven door Jim TehupuringPro bij ProBeleggen

Jim Tehupuring studeerde aan de VU en verdiept zich in de optiematerie. In 2005 begon hij bij Alex Beleggersbank (Binck) als beleggingsstrainer en groeide door naar manager van de Alex Academy. Hij trainde tienduizenden particuliere beleggers en leidde hij private bankers en beleggingsadviseurs op voor oa Mees Pierson, ING en Rabobank. Daarnaast begeleidde hij een aantal zeer vermogende beleggers. Per 2011 maakte Jim Tehupuring de overstap naar RBS, de partij die beleggingsproducten zoals de Turbo ontwikkelt. Vervolgens ging Jim aan de slag bij Euronext als Head of Retail – Europe. Veel beleggers kennen hem van zijn marktanalyses bij RTL Z, BNR Nieuwsradio en de column die hij schrijft in de Telegraaf. Ook spreekt hij regelmatig op seminars en symposia. Jim heeft een voorliefde voor derivaten en wil met ProBeleggen bijdragen aan zijn persoonlijke missie: beleggen in Nederland beter maken. Jim is naast oprichter van ProBeleggen eigenaar van 1Vermogensbeheer.nl.