De verkoopgolf op de aandelenmarkt brengt de AEX terug naar een stand van 440. Daarmee verdampt de jaarwinst. De AEX komt dit jaar uit op 4% (exclusief dividend). Angst regeert en de cartoon weerspiegelt meer dan ooit de situatie waarin we verkeren. Het plaatje is een klassieker die meer opgaat dan ooit tevoren. Wat is er aan de hand en hoe kijken wij als ProBeleggen tegen de situatie aan.

 

 

China

De groeivertraging in China in combinatie met recessies in Latijns Amerikaanse landen zoals Brazilië vormen de aanleiding voor de verkoopdruk. Over Griekenland praten we niet meer… De Chinese regering probeert door devaluaties van de Yuan de export te stimuleren en zo de groei op pijl te houden. Tot nu is de Yuan 4% minder waard geworden ten opzichte van de dollar, dus het valt (nog) wel mee. We weten alleen niet hoever de Chinezen bereid zijn te gaan, valutaoorlog of een nieuwe Azië crisis?

De Chinese Volksbank zit niet stil en heeft na het devalueren van de Yuan de volgende maatregelen aangekondigd en geïmplementeerd.

  • Verlaging van de kapitaalreserves die banken verplicht zijn aan te houden met als doel de kredietverlening op te voeren.
  • Het verlagen van de 1 jaars rente van 5.6% met 1% naar 4,6% .
  • De Centrale bank van China grijpt in bij Beursspeculanten dit met als doel de verdere val van de beurzen tegen te gaan.

Onzekerheid

Beleggers houden niet van onzekerheid en op onvoorziene gebeurtenissen reageren beleggers in paniek. Gezien de sterk opgelopen koersen kiezen beleggers voor zekerheid en “dumpen“ risicovolle beleggingen waarbij men niet differentieert. Naast aandelen staan grondstoffen en valuta’s van opkomende landen stevig onder druk. Vooral de extreme koersval van grondstoffen valt op. De vraag naar grondstoffen loopt sterk terug door de afkoelende economieën van opkomende landen.

De grote mate van nervositeit rond de zwakte in China en de opkomende economieën  overschaduwt het herstel van de Europese economie en de redelijke vooruitzichten voor Amerika.

Het is de vraag in welke mate de Chinese groeivertraging de Amerikaanse en Europese economie zal beïnvloeden. De afname van de groei in opkomende landen bevestigt wederom dat we in een langdurige fase zitten van gematigde economische groei met lage rentes en veel monetaire stimulering.

De reeks van tweede kwartaalcijfers laten over het algemeen een degelijk beeld zien al reageerden beleggers heftig op tegenvallende resultaten of een voorzichtige vooruitblik. Macro economische data in Europa tonen een positieve trend en het Europese bedrijfsleven profiteert per saldo van de lage energieprijzen en de zwakke euro.

Nederland

Kijken we specifiek naar Nederland, dan zien we dat het consumentenvertrouwen op het hoogste niveau ligt sinds 2008, de werkeloosheid daalt en de huizenmarkt spectaculair aantrekt.Het CBP verwacht een groei van de economie voor 2015 van 1,7% en voor 2016 van 1,8%. De hoogste groei in jaren.

Wat te doen?

Wij als ProBeleggen kunnen de paniek op de beurs niet rijmen met de onderliggende ontwikkelingen in de economie en bij ondernemingen. Uiteindelijk moet een belegger goed zijn huiswerk blijven doen en zich niet laten leiden door angst, maar door waardering.