Als 7-jarige ging ik naar Spanje. Het was fascinerend dat je daar betaalde met briefjes van duizend pesatas. Zo’n bankbiljet is omgerekend nu €10 waard. De reis naar Italië op de middelbare werd vanuit dat perspectief nog mooier. Ik wisselde duizend guldens om en was in een klap miljonair! In Italiaanse lires tenminste.

De achterliggende oorzaak was eigenlijk treurig. Spanje en Italië waren (en zijn) landen met een doorlopend overheidstekort en een enorme schuldenberg. Om verplichtingen te kunnen nakomen had de overheid een oplossing. Geld bijprinten. Het vertrouwen in de waardevastheid van lires en pesetas was toentertijd dermate laag dat de rente die de overheid op leningen vergoedde rond de 12% (!) lag.

Blijkbaar is er nu veel vertrouwen in de waardevastheid van de euro. Italië leent tegen 1,2%, Spanje tegen 0,4% en Nederlanders zijn bereid om hun geld bij de bank te stallen tegen 0,0% rente.
Een munt behoudt echter enkel zijn waarde zolang het publiek de vermeende (stabiele) waarde onderling accepteert.

Nu heeft geld 3 functies. Het is allereerst een rekenmiddel om waarde uit te drukken. Ten tweede is geld een ruilmiddel. Het vergemakkelijkt het economisch verkeer.
Ook is geld een oppotmiddel. Je bezit veilig stellen om dit in de toekomst eventueel te gebruiken. Ondertussen wordt de waarde wel aangetast door inflatie en belasting. Normaliter compenseert de rente die je ontvangt dit koopkrachtverlies. De huidige rente is echter nul, waardoor oppotten van geld eigenlijk zinloos is.

De bekende belegger en hedgefundmanager Ray Dalio verwoordde het deze week prachtig: cash is trash.
De internationale schuldenberg hoopt zich op en centrale banken stimuleren de economische groei door geld te printen. Toen we nog pesetas of lires hadden werden zulke risico’s gecompenseerd door een hoge rente. Nu niet. Uiteindelijk kan dit alleen maar misgaan en leiden tot een daling van het vertrouwen in ‘fiatgeld’.

Je moet volgens Dalio daarom vooral geen geld op de bank zetten, maar investeren in assets: aandelen, goud, vastgoed. Ray Dalio’s eigen vermogen bedraagt $19 miljard.
Dat heeft hij niet vergaard door geld op te potten. Een extra reden om te geloven dat hij gelijk heeft: cash is trash.