Beurs

Wanneer ik ergens vertel wat ik doe krijg ik regelmatig te horen dat ‘de beurs gewoon een casino is’. Ik moet daar altijd wel om lachen, maar kan me er gelijktijdig ook aan storen. De enige overeenkomst is mijns inziens dat je soms een beetje geluk nodig hebt. Er is immers sprake van een kans op winst. Het verschil is dat je op de beurs met de juiste informatie en een goede invulling van je visie, de kansen in je voordeel kunt brengen. Dit betekent niet dat je altijd geld verdiend, maar wel dat je gemiddeld genomen een positief resultaat kunt behalen. Daarbij wil ik wel benadrukken dat dit kennis, toewijding, geduld en ervaring vereist. Beschik je over hierover, dan is een gemiddeld jaarrendement van 8% zeker realistisch.

Kansen in je nadeel

De grap is dat ik om dezelfde reden een fervent tegenstander van loterijen of gokspelen ben. De kansen zijn namelijk altijd in je nadeel. Gemiddeld genomen verlies je altijd. Vooral bij loterijen. Neem bijvoorbeeld de Staatsloterij. Van de opbrengsten uit lotverkopen gaat bijna 40% verloren aan kansspelbelasting en kosten.  Dat betekent dat wanneer 100 mensen een lot van €10 kopen er heus enkele winnaars bij zitten, maar zij gemiddeld met elkaar ieder €4 verliezen. De reden dat men meespeelt is natuurlijk de hoop op die ene grote geldprijs van enkele miljoenen. Om een idee te geven: de kans dat de hoofdprijs deze maand op uw lot valt is even groot als de kans dat u binnen 4 dagen een dodelijk ongeluk krijgt.

Leuk versus winstkansen

Meespelen in een loterij is vast  leuk, maar als je het statistisch benadert ronduit dom. De statisticus zal zijn geluk eerder beproeven op de beurs. De realist ook. Op die plek is het namelijk wel aannemelijk dat je met winst het toneel verlaat.