AFM; Hypotheekverstrekker; Aflossingsvrije hypotheek

Tot hoever gaat de rol van de toezichthouder? Ik heb dochters. Nul, drie en vier zijn ze. De oudste twee sturen we dagelijks wel eens terug naar het toilet om de handen te wassen. Iets wat ze steevast vergeten. Dus dat heeft een beetje sturing en controle nodig. Ik verwacht dat er begeleiding nodig is op vele fronten tot ze een jaartje of 20 zijn. En zoals wij thuis toezicht houden op het naleven van de regeltjes om alles een beetje in goede banen te leiden, zo houdt te AFM toezicht op financiële instellingen. Daarbij hoort ook de invoering van regels. Daarin kun je ook doorslaan.

Focus op aflossingsvrije hypotheken

De toezichthouder heeft bedacht dat hypotheekverstrekkers klanten met aflossingsvrije hypotheken actief moeten gaan benaderen om te voorkomen dat die mensen in de problemen komen. Wie na 2001 een hypotheek afsloot heeft namelijk 30 jaar lang de mogelijkheid om de hypotheekrente af te trekken. En inderdaad, als je geen cent hebt afgelost en je inkomen niet is gestegen, dan is het vervelend wanneer je netto hypotheeklast na 30 jaar een stuk hoger wordt. Die mensen hebben echter willens en wetens contracten afgesloten als volwassene. Het gaat om klanten die tegen die tijd allemaal 50-plus zijn. In totaal zou het gaan om 1,1 miljoen huishoudens. Banken wordt nu opgelegd om deze groep op individueel niveau te analyseren en te adviseren. Een immens karwei.

Bij wie ligt de verantwoordelijkheid?

In mijn optiek ben je gewoon redelijk onverstandig bezig als je met tenminste vijftig jaar levenservaring niet doorziet dat na 30 jaar belastingvoordeel je netto maandlast zal stijgen. Nu maakt de toezichthouder dit het probleem van de bank. Ik wil via deze weg voorstellen dat banken er ook op toezien dat klanten na toiletbezoek hun handen wassen. Vraag me wel af of de klant het steevast vergeet?

Geschreven door Jim Tehupuring – Pro bij ProBeleggen 

Jim Tehupuring studeerde aan de VU en verdiept zich in de optiematerie. In 2005 begon hij bij Alex Beleggersbank (Binck) als beleggingsstrainer en groeide door naar manager van de Alex Academy. Hij trainde tienduizenden particuliere beleggers en leidde hij private bankers en beleggingsadviseurs op voor oa Mees Pierson, ING en Rabobank. Daarnaast begeleidde hij een aantal zeer vermogende beleggers. Per 2011 maakte Jim Tehupuring de overstap naar RBS, de partij die beleggingsproducten zoals de Turbo ontwikkelt. Vervolgens ging Jim aan de slag bij Euronext als Head of Retail – Europe. Veel beleggers kennen hem van zijn marktanalyses bij RTL Z, BNR Nieuwsradio en de column die hij schrijft in de Telegraaf. Ook spreekt hij regelmatig op seminars en symposia.  Jim heeft een voorliefde voor derivaten en wil met ProBeleggen bijdragen aan zijn persoonlijke missie: beleggen in Nederland beter maken. Jim is naast oprichter van ProBeleggen eigenaar van 1Vermogensbeheer.nl.