Trump; Black Swan; Wispelturigheid

Dat koersen schommelen is niets nieuws. Dat je als aandelenbelegger het lange termijn perspectief in acht moet nemen is bekend. Toch leiden beurzen momenteel zwaar onder invloed van buitenaf. Of beter gezegd 1 invloed. Na zijn verkiezing tot president raakten beurzen wereldwijd in een positieve trend, maar in 2018 heeft Trump dit zelfstandig een halt toegeroepen.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Black Swans

Want waar ik renteverhogingen door centrale banken zie als ingrepen die onder reguliere, te voorziene en te verklaren invloeden vallen, hebben we momenteel met Donald Trump een levende ‘black swan’.  Economen beschouwen ‘black swans’ als een onverwachte gebeurtenis met grote impact op de financiële markten die niemand voorzag, maar achteraf eenvoudig te verklaren is. De oorsprong in de benaming ligt in het feit dat men tot 1697 dacht dat alle zwanen wit waren. Die aanname was in één klap van de baan toen ontdekkingsreizigers in Australië op zwarte zwanen stuiten.

Wispelturigheid

Met Donald Trump aan het roer hebben we iemand die de ene na de andere zwarte zwaan uit de hoge hoed tovert. Het vervelende is dat (zeker op de beurs) vertrouwen te voet komt, maar ter paard vertrekt. We stijgen rustig en verliezen plotsklaps vors bij de volgende actie van Trump. Ontslag van woordvoerders, ministers, FBI-directeuren en sinds een paar weken importheffingen die de angst voor handelsoorlogen aanwakkeren. Ook daarin toont hij onvoorspelbare wispelturigheid. Waar Trump aanvankelijk zijn peilen op Europa richtte, switchte hij in een klap naar sancties richting China. Beurzen verloren 3 procent binnen 1 dag. Als belegger kun je niet anders dan accepteren dat Trump zwarte zwanen blijft toveren.

 

Geschreven door Jim Tehupuring – Pro bij ProBeleggen

Jim Tehupuring studeerde aan de VU en verdiept zich in de optiematerie. In 2005 begon hij bij Alex Beleggersbank (Binck) als beleggingsstrainer en groeide door naar manager van de Alex Academy. Hij trainde tienduizenden particuliere beleggers en leidde hij private bankers en beleggingsadviseurs op voor oa Mees Pierson, ING en Rabobank. Daarnaast begeleidde hij een aantal zeer vermogende beleggers. Per 2011 maakte Jim Tehupuring de overstap naar RBS, de partij die beleggingsproducten zoals de Turbo ontwikkelt. Vervolgens ging Jim aan de slag bij Euronext als Head of Retail – Europe. Veel beleggers kennen hem van zijn marktanalyses bij RTL Z, BNR Nieuwsradio en de column die hij schrijft in de Telegraaf. Ook spreekt hij regelmatig op seminars en symposia. Jim heeft een voorliefde voor derivaten en wil met ProBeleggen bijdragen aan zijn persoonlijke missie: beleggen in Nederland beter maken. Jim is naast oprichter van ProBeleggen eigenaar van 1Vermogensbeheer.nl.