Term verwijderen: PPG; Groeiplan; Jaarvergadering PPG; Groeiplan; Jaarvergadering

Het Amerikaanse PPG verhoogt ten derde male het bod op AkzoNobel. Na eerdere biedingen van €83 en €90 ligt er inmiddels een derde bod van zo’n €97 op tafel. Indien het bod slaagt ontvangen beleggers voor hun aandelen Akzo €61,50 plus 0,357 aandeel PPG. Dit laatste bod ligt 50% hoger dan de slotkoers van 8 maart, de dag voordat het eerste bod van PPG op AkzoNobel bekend werd. PPG laat niet los, maar ook CEO Ton Buchner houdt voet bij stuk en blijft inzetten op een zelfstandige toekomst. Wordt het 3 maal scheepsrecht?

Groeiplan AkzoNobel

AkzoNobel wees de eerste twee biedingen resoluut af, omdat ze te weinig de waarde van Akzo zou reflecteren. In allerijl presenteerde Akzo een nieuw strategisch plan die dit wel zou doen. Aandeelhouders kunnen (extra) uitkeringen tegemoet zien. Dit als gevolg van een jaarlijkse 4% omzetgroeidoelstelling en een verzelfstandiging van de chemische divisie. Een vreemde gewaarwording als je nagaat dat AkzoNobel de afgelopen jaren nauwelijks groei laat zien. Topman Buchner ziet de recente koersexplosie vast als bewijs dat de slimme strategie aanslaat.

Jaarvergadering AkzoNobel

Vooraf waren de verwachtingen hoog gespannen. Aandeelhouders verwachtte meer duidelijkheid over de derde verhoging van de Amerikaanse evenknie. Buchner en voorzitter Burgmans gaven slechts aan het derde overnamebod zorgvuldig te bestuderen en te beoordelen. Een hard gelach voor veel kritische aandeelhouders die het management verwijten niet in gesprek te gaan met PPG. Om die reden eiste activistische aandeelhouder Elliott Advisors een buitengewone aandeelhoudersvergadering om Burgmans te ontslaan. AkzoNobel legde het verzoek zoals verwacht naast zich neer omdat het niet in belang van het bedrijf zou zijn.

Wat brengt de toekomst?

PPG blijft geloven dat een combinatie van AkzoNobel en PPG een sterker bedrijf creërt met verbeterde vooruitzichten voor alle stakeholders. Ze laat dan ook niet los en krijgt steun van de activistische aandeelhouder Elliott Advisors. Met het derde bod verbond PPG zich ook aan een break-up fee en garandeerde ze de cao’s en sociale plannen. In een markt waarin het eten of gegeten worden is, lijkt er geen weg meer terug voor AkzoNobel. Blijkbaar zijn aandeelhouders er gezien de koers nog niet van overtuigd. Richting 1 juni wanneer er een mogelijk vijandig bod zal worden uitgebracht, weten we of het 3 maal scheepsrecht is voor PPG.

Geschreven door Jim TehupuringPro bij ProBeleggen met een positie in Akzo Nobel

Jim Tehupuring studeerde aan de VU en verdiept zich in de optiematerie. In 2005 begon hij bij Alex Beleggersbank (Binck) als beleggingsstrainer en groeide door naar manager van de Alex Academy. Hij trainde tienduizenden particuliere beleggers en leidde hij private bankers en beleggingsadviseurs op voor oa Mees Pierson, ING en Rabobank. Daarnaast begeleidde hij een aantal zeer vermogende beleggers. Per 2011 maakte Jim Tehupuring de overstap naar RBS, de partij die beleggingsproducten zoals de Turbo ontwikkelt. Vervolgens ging Jim aan de slag bij Euronext als Head of Retail – Europe. Veel beleggers kennen hem van zijn marktanalyses bij RTL Z, BNR Nieuwsradio en de column die hij schrijft in de Telegraaf. Ook spreekt hij regelmatig op seminars en symposia.  Jim heeft een voorliefde voor derivaten en wil met ProBeleggen bijdragen aan zijn persoonlijke missie: beleggen in Nederland beter maken. Jim is naast oprichter van ProBeleggen eigenaar van 1Vermogensbeheer.nl.