Ahold Delhaize; Frans Muller; Euronext; Jim Tehupuring; Amazon

Ahold Delhaize zit in de hoek waar de klappen vallen. Binnen 3 weken tijd kijken beleggers naar een 15% lagere koers. Door voedseldeflatie, looninflatie, een winstwaarschuwing van een sectorgenoot en de overname van Whole Foods door Amazon verkopen beleggers massaal voor lagere koersen. Deze perfect storm biedt kansen voor beleggers die zich niet laten leiden door angst, maar zich focussen op de onderliggen fundamenten.

Wat voedt de angst onder beleggers?

De dalende $ is vervelend voor Ahold Delhaize. De onderneming haalt 62% van de omzet uit de Verenigde Staten. Zie onderstaande tabel.

Daarbij kampt de foodretailer met omzetdruk als gevolg van dalende voedselprijzen. Wie bedenkt dat ondertussen loonkosten oplopen, begrijpt dat de markt waarin Ahold Delhaize opereert lastig is. Als klap op de vuurpijl kwam daar recent het nieuws overheen dat internetgigant Amazon supermarktketen Whole Foods overneemt. De angst onder beleggers was compleet en aandelen Ahold Delhaize werden in de uitverkoop gedaan.

Perfect storm?

Met -15% is Ahold Delhaize het slechts presterende aandeel uit de AEX-index. Juist op zo’n moment moet je realistisch naar de situatie kijken in plaats van ook in paniek te raken. Want misschien biedt de lage koers wel kansen nu het Ahold Delhaize op alle fronten tegen lijkt te zitten. Allereerst moeten we beseffen dat de Amerikaanse dollar Ahold Delhaize de afgelopen jaren veel heeft gebracht en dat wisselkoersschommelingen van alledag zijn. Ten tweede ziet het management een kentering in de daling van voedselprijzen. Er ontstaat weer prijsinflatie. Ten derde is Whole Foods niet een echte concurrent. Het opereert aan de bovenkant van de markt met een sterke focus op ‘healthy’.

Focus op fundamentals

Dankzij synergievoordelen die de fusie van Ahold en Delhaize meebrengt zal de winst de komende jaren zo’n 10% oplopen. De zogenaamde vrije kasstroom is al €1,6 miljard en stijgt. Dat impliceert dat Ahold Delhaize de komende jaren veel geld kan uitkeren aan haar aandeelhouders. Op basis van de aantrekkelijke waardering en omdat ik de de marktreactie nogal heftig vindt, heb ik vorige week aandelen gekocht. Als de wind inderdaad gaat liggen, voorzie ik hogere koersen.

 

Geschreven door Jim Tehupuring – Pro bij ProBeleggen 

Jim Tehupuring studeerde aan de VU en verdiept zich in de optiematerie. In 2005 begon hij bij Alex Beleggersbank (Binck) als beleggingsstrainer en groeide door naar manager van de Alex Academy. Hij trainde tienduizenden particuliere beleggers en leidde hij private bankers en beleggingsadviseurs op voor oa Mees Pierson, ING en Rabobank. Daarnaast begeleidde hij een aantal zeer vermogende beleggers. Per 2011 maakte Jim Tehupuring de overstap naar RBS, de partij die beleggingsproducten zoals de Turbo ontwikkelt. Vervolgens ging Jim aan de slag bij Euronext als Head of Retail – Europe. Veel beleggers kennen hem van zijn marktanalyses bij RTL Z, BNR Nieuwsradio en de column die hij schrijft in de Telegraaf. Ook spreekt hij regelmatig op seminars en symposia.  Jim heeft een voorliefde voor derivaten en wil met ProBeleggen bijdragen aan zijn persoonlijke missie: beleggen in Nederland beter maken. Jim is naast oprichter van ProBeleggen eigenaar van 1Vermogensbeheer.nl.