Turbobelegger Michael Groenewoud gaf inzage in zijn beleggingsportefeuille sinds de start van ProBeleggen. Daarbij kende zijn kwantitatieve model voor- en tegenspoed met plussen van 30 procent, maar evenzo grote minnen. Michael heeft na 2 jaar ProBeleggen besloten om niet langer te beleggen conform zijn kwantitatieve model te beleggen, ook al leverde hem dit in 9 jaar tijd een rendement van 185% op. Wij respecteren de door Michael Groenewoud gemaakte keuze, al hadden wij graag gezien dat hij verbonden bleef aan het platform en natuurlijk het liefst met positieve resultaten. ProBeleggen streeft naar maximale transparantie en wij delen dan ook graag op deze plek het bericht dat Michael eerder aan zijn volgers stuurde.

—-

Ik ga de hefboomportefeuille die ik manage bij ProBeleggen sluiten. De hefboomportefeuille staat op een verlies van -33% en daarmee is voor mij het maximum bereikt. In Turbotermen kunt u dat vertalen naar een verlies van -10% x gemiddelde hefboom van 3,3 = -33%.

Voor mijzelf heb ik bij dit niveau de grens getrokken om het verlies te nemen. Dat doe je namelijk als belegger, je neemt je verlies, afhankelijk van je risicobereidheid. Ik neem niet alleen verlies bij ProBeleggen, maar ook in privé portefeuilles waarin ik 10 jaar lang aan- en verkopen deed op basis van mijn eigen kwantitatieve model.
Dit kwantitatieve model werkt het beste bij sterke up- of downtrends op middellange termijn. Zo heb ik dit ook herhaaldelijk aangegeven.  Die trends moeten er echter wel zijn.

Sinds de start van ProBeleggen in juni 2014 zijn er helaas nauwelijks sterke up- of downtrends geweest. Gelukkig heb ik toch ook bij ProBeleggen eenmaal kunnen aantonen waartoe dit kwantitatieve model in staat is binnen een sterke uptrend. Dat was in het 1e kwartaal 2015 toen de portefeuille binnen enkele weken op een winst van ruim 30% stond.

Hoe ironisch, want deze beweging werd ingezet door het opkoopprogramma van de ECB. En zonder dit te kunnen bewijzen vermoed ik dat het juist de vele kunstmatige ingrepen van de centrale banken zijn die in de afgelopen periode tot het wispelturige zijwaartse koersgedrag op de financiële markten heeft geleid.

Mijn kwantitatieve model werkt niet in een zijwaartse markt en ik voorzie niet dat de huidige marktsituatie zal wijzigen. Zijwaartse markten vereisen een heel andere strategie dan het kwantitatieve model dat ik voor Turbo’s hanteer.

Allereerst dank ik de directie van ProBeleggen voor hun vertrouwen in mij en mijn model. Daarnaast wens ik de  overige Pro’s veel goede beleggingsbeslissingen toe. Maar bovenal wil ik u bedanken voor het in mij gestelde vertrouwen in de afgelopen periode en uiteraard wens ik u heel veel succes op de beurs!

Michael Groenewoud