Je hebt van die organisaties die je regelmatig tegenkomt, maar waarvan je eigenlijk niet precies weet wat ze doen. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) is er voor mij zo een. Regelmatig lees je dat ze een partij een boete opleggen of iets verbieden. Een toezichthouder c.q. waakhond dus. In dit geval 567 poppetjes met een gemiddelde werkweek van 34 uur, die daarvoor gemiddeld keurig €78.000 per jaar betaald krijgen. Dat is dan weer wel inclusief sociale premies en pensioenafdracht. Samen waken ze voor een eerlijk speelveld voor consumenten en bedrijven: voorkoming van kartelvorming of monopolies en bevordering van eerlijke concurrentie en prijzen. Helemaal prima. Alleen deze waakhond blaft misschien soms iets te veel. Volgens sommigen tenminste.

Get real
Afgelopen week werd de ACM zelfs beticht van ‘klinkklare leugens’ en betiteld als ‘slangenkuil’.
De directeur van postbezorger Sandd schoot uit zijn slof nadat de ACM besloot om de fusie tussen PostNL en Sandd te blokkeren.
De ACM meent dat er een monopoliepositie voor PostNL ontstaat, die zal leiden tot hogere prijzen voor postbezorging. Ik kan me de woede van Sandd (en waarschijnlijk PostNL) voorstellen. De realiteit is namelijk dat postvolumes al jaren krimpen en beide ondernemingen apart van elkaar nauwelijks in staat zijn de postbezorging winstgevend uit te voeren. En eigenlijk is het ook van de zotte als bezorgers van PostNL en Sandd achter elkaar aan wandelen. Sinds de komst van email en internet is de postmarkt extreem gekrompen en de digitalisering zet voort. Dat snapt iedereen. De ACM zou in deze dan ook de realiteit moeten prevaleren boven haar idealen.

Wie het laatst lacht…
Maar misschien ligt het nog wat dieper: in 2017 legde de ACM PostNL allerlei verplichtingen op. PostNL liet het er niet bij zitten  en via het College van Beroep werd het besluit vernietigd. Misschien haalt de ACM er nu genoegdoening uit dat het de fusie tussen PostNL en Sandd kan blokkeren.
Toch denk ik dat PostNL nu wederom als laatste lacht: de gang naar staatssecretaris Mona Keijzer is reeds ingezet en zij kan de uitspraak van de ACM overrulen. Daarbij weet ze zich gesteund door de tweede kamer en zelfs de vakbonden. Mocht ze ook bezorgd zijn over portotarieven, dan kan Keijzer eenvoudig een aantal voorwaarden aan haar goedkeuring verbinden. Goed voor PostNL, bezorgers en beleggers.

Jim Tehupuring is mede-oprichter van 1Vermogensbeheer en ProBeleggen