Up close and personal; Albert Jellema.

In 2015 behaalde onze Pro Albert Jellema het uitzonderlijke goede resultaat van 30% rendement. Zijn stockpicks in de Nederlandse MidCap-markt presteerden aanmerkelijk beter dan de AEX Index die in hetzelfde jaar 4% opliep. Dat betekent het zesde jaar op rij aanmerkelijke outperformance door deze aandelenexpert. ProBeleggen vroeg Albert Jellema naar zijn achtergrond en werkwijze.

Wat bepaalt volgens jou het succes bij beleggen?

Dat bepaalt de belegger zelf. Maar de sleutel tot succes is toch echt: focus

Kun je iets meer vertellen over je achtergrond?

Ik ben geboren in 1975 en groeide op in Klazienaveen, een klein dorpje in Drenthe. Mijn vader had daar een slagerij en was net als mijn opa ook altijd met de beurs bezig. Zo kwam ik op jonge leeftijd al in aanraking met de aandelenmarkt. Ik besloot daarom economie te studeren in Groningen. In 1999 kreeg ik de mogelijkheid een traineeship te volgen bij ABN Amro. Bij die bank werd ik vermogensbeheerder voor private bankingrelaties. Samen met Wouter Weijland heb ik het ABN Amro Hoog Dividend Aandelenfonds opgezet, waarvan ik fondsmanager werd. Ik beheerde in die tijd ruim €1 miljard. Mijn prestaties bleven niet onopgemerkt en in 2005 benaderde een zeer succesvol hedgefund me. Een unieke kans. Ik heb de overstap gemaakt, hier 6 jaar lang gewerkt en ontzettend veel geleerd. Bovenal heb ik prachtige jaren meegemaakt met zeer hoge rendementen. Ik heb echter in 2008 ook de keerzijde van het succes ervaren. Midden in de crisis bleek een bedrijf waarin wij €80 miljoen hadden geïnvesteerd fraude te hebben gepleegd. Als belegger sta je dan buitenspel. Overigens heeft jaren later de rechtbank bepaald dat de bestuurders van dit bedrijf beleggers grotendeels schadeloos moeten stellen. Maar laten we het zo zeggen: ik ken het klappen van de zweep.

30%2015
Het portefeuilleverloop van Jellema in 2015


Waarom ben je als Pro actief bij ProBeleggen?

Ik ben een van de initiatiefnemers van het platform, dus dan kan ik met mijn achtergrond natuurlijk niet ontbreken, haha. Voor mij zijn er 2 redenen om mijn verrichtingen te delen. Ten eerste omdat veel particuliere beleggers onvoldoende in staat blijken te zijn om met beperkte inspanningen hun vermogen te laten groeien op de beurs. Ze maken vaak verlies doordat ze informatie niet bezitten, onjuist interpreteren of te veel risico nemen. Ik wil hen helpen ook een goed rendement te realiseren door mijn portefeuille en analyses beschikbaar te stellen.

De tweede reden is dat er een oerwoud van zogenaamde ‘beurs-goeroes’ is op wie je je kunt abonneren. Ze beloven allemaal prachtige, maar vooral onrealistische rendementen. Niemand kan jaar-in-jaar-uit 60% rendement maken. Ik hoop dus dat beleggers niet in de fabeltjes van dit soort charlatans tuinen.  Liever geef ik ze inzage in mijn eigen portefeuille en analyses, waarbij ze zelf kunnen beslissen of ze de positie kopiëren. Ik beleg met mijn eigen geld, dus een verkeerde beslissing raakt mij net zo goed. Transparanter wordt het niet.

Hoe selecteer je de aandelen waarin je belegt?

Ik hanteer een zogenaamde bottom-up stijl. Ik kijk niet eerst macro-economisch, maar begin bij de individuele bedrijven zelf. Daarbij heb ik een beperkt werkgebied. Ik richt mij namelijk op de Nederlandse markt (met soms een uitstapje naar België) en dan vooral de middelgrote en kleinere ondernemingen. De zogenaamde mid- en smallcaps. In mijn analyses gebruik ik fundamentele analyse. Ik kijk dus naar wat het bedrijf doet, wat de strategie is en hoe de beurswaardering is opgebouwd. Het is voor mij belangrijk dat ik het bedrijf begrijp en hun product/dienst volledig kan doorgronden. Om die reden zal ik niet zo gauw in een complexe onderneming als Shell beleggen. Na die eerste stap zijn er softe en harde elementen. Zo onderhoud ik veelvuldig contact met de ondernemingen waarin ik beleggen. Daarbij behoren meetings met de directie. Dat geeft mij een goede indruk van hoe een bedrijf geleid wordt. Harde elementen waar ik op focus zijn het operationeel resultaat en de schuldpositie.

Met TomTom behaalde je afgelopen jaar ruim 100% koerswinst. Wat is je ‘high conviction’ belegging voor 2016?

In geval van TomTom was ik een van de weinige beleggers die in 2014 al de potentie van de onderneming zag. De koers noteerde zo’n €5 toen ik leden van ProBeleggen over de onderwaardering informeerde en positie nam. Ik heb de markt uitvoerig geanalyseerd en de boeken grondig bestudeerd. Daarnaast was ik in dialoog met CEO Harold Goddijn. Dit geeft meteen enigszins weer hoe ik te werk ga. Mijn grootste positie is nu Refresco. Een wat minder bekend aandeel dat sinds een jaar beursgenoteerd is. Deze ‘bottelaar’ van frisdranken heeft een omzet van €2 miljard en is de nummer 1 in Europa. Aldi en Lidl zijn grote klanten van het Rotterdamse bedrijf. Refresco heeft een interessante groeistrategie, waarbij ze veel waarde weten te creëren. Deze waardegroei is nog niet verdisconteerd in de huidige beurskoers. Of het aandeel in 2016 al exponentieel stijgt weet ik niet, maar uiteindelijk zal de waardecreatie van Refresco leiden tot een fors hogere koers. Die wacht ik rustig af.

Momenteel zijn ETF’s (trackers) sterk in opkomst. Wat vind je daar van?

Ik ben een stockpicker, dus vind het enerzijds jammer dat veel mensen nu vooral in indexmandjes willen beleggen. Anderzijds is het wel een goede mogelijkheid om ook met een kleinere portemonnee en met beperkte inspanning toch breed gespreid te kunnen beleggen. Je bent echter wel overgeleverd aan de grillen van de markt. Dat laatste is tegelijk ook mijn bezwaar. Ik zoek die aandelen die ondergewaardeerd en dus kansrijk zijn. Dat is ook de enige manier om 30% rendement te kunnen maken in een jaar waarin de beurs per saldo nauwelijks beweegt. Natuurlijk is het zo dat het niet eenvoudig is om de index ieder jaar weer te verslaan en sommigen noemen het geluk dat ik dit de afgelopen 6 jaar wel deed. Misschien is dat zo. Zelf probeer ik gewoon meer te weten dan de massa.

Tot slot: wat zou je beleggers in het algemeen willen meegeven?

Er zijn drie dingen die ik beleggers op het hart wil drukken en die misschien wel veel belangrijker zijn dan de selectie van kansrijke aandelen.
-Ten eerste dat je niet altijd belegt hoeft te zijn. Als er zich geen interessante mogelijkheden voordoen, kun je beter je geld op een spaarrekening zetten, dan dwangmatig maar een aandeel kopen. Niet beleggen is ook beleggen.
-Ten tweede dat je geconcentreerd belegt. Daarmee bedoel ik een stuk of 20 posities in portefeuille. Zo houd je wel het overzicht, maar gaat ook niet het schip in als een aandeel slecht presteert.
-Ten derde: het is onmogelijk elke dag een nieuw briljant beleggingsidee te hebben. Een goede gedegen analyse kost tijd. Beleggen gaat niet om zoveel mogelijk transacties doen, maar om rendement. Ik ben een voorstander van rustig en weloverwogen beleggen.

———————————————————————————————————————————————————-

Webinar: Kansrijke beleggingen voor 2016
Aanstaande donderdag is Albert Jellema om 20.00uur te gast bij een webinar van DFT. Hier bespreekt hij zijn 3 favoriete aandelen voor 2016. Tevens is er een leuke kennismakingsaanbieding voor beleggers die nog geen lid zijn van ProBeleggen. Schrijf u hier in.


Albert_infoKennismakingsaanbieding ProBeleggen: Volg Albert Jellema in januari voor maar €1 en krijgt toegang tot zijn analyses en portefeuille.