Afgelopen weken was ik regelmatig in en om het huis aan het klussen. Om mij helemaal een volwaardig vakman te wanen had ik daarbij uiteraard de radio aan. 538, 3FM, QMusic knalde uit de speakers over gezaag en getimmer heen. Daarbij viel één ding mij in het bijzonder op: het aantal commercials over beleggen. Zo vertelde NN mij dat ‘hun experts voor mij kunnen beleggen’ en dat Robeco graag ‘mijn kijk met hun kennis combineert’.                                                

Hebberige particulieren

Nu de spaarrente tot ongekende diepte is gedaald zijn veel consumenten ontvankelijker voor beleggingsdiensten. Op dat sentiment spelen partijen slim in. Ze trekken miljoenen marketinggeld uit om hebberige particulieren te verleiden tot de aandelenmarkt. Volgens hen de plek waar je nog wél aantrekkelijke rendementen kunt behalen.

Mentale aspect van beleggen

Historisch gezien klopt dit inderdaad en daarom ben ik een groot voorstander van beleggen op de beurs. De lage spaarrente alleen is een hele slechte reden om je heil in aandelen te zoeken. Met dit mogelijk hogere rendement gaan namelijk risico’s gepaard waar veel mensen zich onvoldoende van bewust zijn. Want al denkt u gebruik te maken van de expertise van een bank of vermogensbeheerder, wanneer koersen dalen, dan gaat u mee. U moet zichzelf dan ook vooral afvragen hoe u reageert indien de beurs 20% zakt. Kunt u dat verlies financieel en vooral mentaal dragen?

Bezint eer ge begint

Ik maak me ernstige zorgen over de ontwikkelingen op dit vlak. Eind jaren ’90 en ook in 2007 zag ik eenzelfde patroon waarbij velen zich verlekkerden aan prachtige historische rendementen en stijgende grafieken. Bang om de boot te missen stapten ze ook in aandelen. Want wat kon er mis gaan? Wie al wat langer het financiële nieuws volgt kent de verhalen over daarop instortende markten en reusachtige verliezen. Bezint dus eer ge begint wanneer u aanlokkelijke commercials hoort . En neem daarbij zeker ook in gedachten het basisprincipe voor succesvol beleggen op de beurs: laag kopen, hoog verkopen.

 

Jim Tehupuring is Pro in de categorie Aandelen & opties