Spreid uw beleggingen door Albert Jellema

Beleggers zijn altijd op zoek naar gouden tips. Welk aandeel moet ik nu kopen wat snel veel rendement kan opleveren. Hebzucht en overmoed spelen een grote rol in deze. Spijtig genoeg blijkt in veel gevallen de onderbouwing van de aankoop nogal dun. Het lezen van de krant, blog of een beleggersmagazine, wat door goedwillende journalisten is geschreven, vormt vaak de basis voor een beslissing.

Vaak niet gehinderd door al te veel kennis stoppen beleggers vervolgens gemakkelijk 30% van de portefeuille in één aandeel. De grootste gelukzoekers maken het nog erger door dit met hefboomproducten of kortlopende opties te doen. Zelfs de meest succesvolle beleggers in de wereld beleggen niet op een dusdanig geconcentreerde wijze. Als belegger weet je nooit iets 100% zeker dus spreid je beleggingen al ben je nog zo zeker van je zaak.

De tipgever

Mocht je toch zo’n ‘gouden’ tip willen volgen, check dan eerst eens de achtergrond van degene die de tip geeft. Hoe pakten eerdere tips uit en wat zijn de echte beleggingsresultaten van de tipgever. Belegt de tipgever zelf ook in de aandelen of staat er voor hem niets op het spel. Veel van deze zogenaamde tipgevers presenteren elke week 3 nieuwe fantastische ideeen, maar transparantie op de resultaten is ver te zoeken. Ze presenteren het als ‘gratis geld’ maar het enige gratis geld in deze is wat u aan deze tipgever betaalt.

Niemand weet het zeker

Topbeleggers kennen geen angst om geld te verliezen. Ze kopen aandelen van bedrijven waarvan ze zeker denken te weten dat ze onterecht ondergewaardeerd zijn.  Zelfs deze topbeleggers leggen echter niet alle eieren in één mandje. De bekendste van allemaal, Warren Buffet, belegd in ruim 30 aandelen. De grootste 5 posities maken ruim 70% van het geheel uit, maar nog steeds is er sprake van spreiding. Gemiddeld genomen beleggen veel topbeleggers dus behoorlijk geconcentreerd. Aan hun spreiding zie je dat ook deze topbeleggers het nooit zeker weten….

Spreiden de heilige graal?

Met het aankopen van meerdere beleggingen kun je het risico van de beleggingsportefeuille verlagen. Het gevaar in deze is dat je als belegger het overzicht verliest. Wat ik echter bij veel zelf beleggers zie is dat ze veel te geconcentreerd beleggen. Het spreiden van de beleggingen over circa 5 positities zijn eerder regel dan uitzondering. Zelfs topbeleggers beleggen niet zo geconcentreerd. De korte termijnspeculatie die beleggers dan nog toevoegen aan de portfeuille laat ik buiten beschouwing.

Ik beleg zelf redelijk geconcentreerd. In mijn portefeuille bij ProBeleggen kun je exact zien waarin ik beleg. Echt geld en de ultieme vorm van transparant beleggen. Niet elke week een nieuw fantastisch beleggingsidee, soms een ‘gouden’ tip, maar spijtig genoeg soms ook een misser. Dat hoort bij beleggen. Dankzij voldoende spreiding heb ik gemiddeld een goed beleggingsresultaat. Dus al weet je het nog zo zeker spreid altijd je beleggingen!

Benieuwd naar hoe Albert Jellema belegt? Bekijk hier zijn portefeuille. Als u meer wilt weten hoe u uw beleggingen kunt beschermen, lees hier een artikel over het schrijven van een put-optie.