Dividend; kasstromen

Dividend zorgt voor structurele inkomsten uit beleggingen. Een belegger die wil dat dit dividend groeit gaat op zoek naar bedrijfsmodellen met stabiele en bij voorkeur groeiende kasstromen. Deze kasstromen worden vaak door het management in de vorm van dividend doorgegeven aan de aandeelhouders. Voorwaarden voor zo’n bedrijfsmodel zijn onder andere een product waar ook op lange termijn nog vraag naar is, niet te veel concurrentie en hoge toetredingsbarrières voor eventuele nieuwkomers in de markt.

Vopak – groeiend dividend

Vopak is zo’n aandeel waar het dividend ieder jaar groeit. Haar kasstromen nemen gemiddeld genomen ieder jaar toe. Het bedrijf is eigenaar van grote tanks die gebruikt worden voor de opslag en overslag van vloeistoffen en gassen. Deze tanks staan in 25 verschillende landen verspreid over de hele wereld. In 2016 verkocht Vopak een aantal minder rendabele tanks in Europa waardoor de kasstroom daalde. Desondanks verhoogde het management het dividend met 5%. Een teken van kracht omdat het management voldoende vertrouwen heeft in de lange termijn ontwikkelingen.

Duurzaamheid van dividend

Dividenden moeten duurzaam zijn, dat wil zeggen, ook in de toekomst betaalbaar zijn. Daarvoor is het belangrijk dat de balans een op orde is. Bijvoorbeeld een lage schuld, zodat het risico op een dividendverlaging in de toekomst gering is. Maar duurzaam betekent ook dat het management oog moet hebben voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. Bestuurders moeten in de gaten houden wat de invloed van hun bedrijf is op de omgeving. Tevens moet het management op één lijn zitten met de aandeelhouders. Idealiter zou de beloningsstructuur afhankelijk moeten zijn van het rendement voor aandeelhouders.

Dividend webinar

Op 20 april ben ik te gast in een webinar over dividendbeleggen georganiseerd door Binckbank. Ook als u geen klant bent bij Binck kunt u zich inschrijven de webinar bekijken. Ik zal tijdens het webinar ingaan waarom ik geloof in de disciplinerende werking van dividend. Ook ga ik in op het beleggingsproces voor mijn portefeuille en verder een aantal aandelen uit de portefeuille bespreken. Hieronder vindt u een link naar de internetpagina waar u zich aan kunt melden:

https://ssl.webinar.nl/binck/#!/binck/20170420_1

Geschreven door Simon van Veen – Pro bij ProBeleggen

In 1997 studeerde Simon van Veen af als financieel econoom aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Hij begon bij Rabobank als belegger voor welgestelde particulieren. In 2000 maakte hij de overstap naar ABN AMRO waar hij als aandelenhandelaar aan de slag ging. Sinds 2004 voerde Simon het beheer over de bekende en succesvolle hoog dividend beleggingsfondsen. Deze fondsen werden in 2010 overgenomen door BNP Paribas en groeiden onderwijl naar een beheerd vermogen van meer dan 4 miljard. In 2001 voltooide Simon de postdoctorale opleiding tot beleggingsanalist aan de Vrije Universiteit. Simon werd als manager van de hoog dividend fondsen met verschillende prijzen onderscheiden. Zo behaalde hij tweemaal de S&P equity cash award in de categorie aandelen wereldwijd.