Op woensdagmorgen 15 maart om 9.00 uur opende Avantium de beurs met een gongslag. Tijdens hun eerste handelsdag noteerde de aandelenkoers vlak na opening bijna €12.
Daarmee is het biochemie bedrijf een kleine €300 miljoen waard. Beleggers die zich inschreven op de beursgang tegen €11 per aandeel maakten direct een mooie koerswinst. Helaas kregen de meeste beleggers maar zo’n 15% van de aandelen die ze wilden hebben. Ondanks de hogere koers een behoorlijke domper. Maar dat gold niet voor iedereen…

Voordat het management haar roadshows begon op 6 maart was er namelijk al een aantal partijen die gezamenlijk €64 miljoen hadden toegezegd: zogenaamde cornerstone investeerders. Daaronder bijvoorbeeld het APG (met een opvallende €30mln) en Robeco. Deze investeerders kregen wel 100% toewijzing.

Chris Oomen


Wie goed verder keek tijdens de presentaties die het management verzorgde in aanloop naar de beursgang , zag tussen het lijstje cornerstone investors ook de naam Optiverder B.V. staan. Dit bedrijf investeert €5 miljoen in Avantium. Hoogstwaarschijnlijk hebt u nog nooit van Optiverder gehoord. Maar misschien wel van Optiver. Een van de grootste handelshuizen ter wereld op het gebied van ondermeer derivaten. De twee hebben indirect met elkaar te maken. Optiver werd in 1986 opgericht door ondermeer Chris Oomen die nog steeds aandeelhouder is. De cijfers over 2016 zijn nog niet gedeponeerd, maar in 2015 behaalde het bedrijf meer dan €1mrd omzet en er bleef bijna €400 miljoen winst over voor de aandeelhouders.

Een verzekering is eigenlijk niets anders dan een putoptie. En net als bij opties, bereken je de premie aan de hand van waarschijnlijkheden. Oomen kan goed rekenen en weet als directeur van DSW zorgverzekeringen (de shirtsponsor van Excelsior) sinds jaar en dag scherpe premies in de markt neer te zetten, waar het bedrijf en hij  zelf ook nog wat aan over houden. En waar Optiver €1mrd omzette in 2015, zo wist DSW bijna €1mrd aan premie-inkomsten op te halen. Chris Oomen doet het goed. Heel goed. Zijn vermogen wordt door Quote geschat op een half miljard. Zijn salaris bij DSW geeft hij steevast weg.

€300k, slechts het begin?

Met geld maak je geld. Dus er worden investeringen gedaan. En wie in de registers duikt, zal er achter komen dat Optiverder BV is gevestigd op het woonadres van Chris Oomen. Als cornerstone investeerder kocht hij voor €5 miljoen aandelen Avantium. Nu het aandeel na introductie op  €11,65 handelt,  kan Chris Oomen alvast een €300.000 papieren winst bijschrijven.
Maar er zit meer in het vat, want je bent een optiehandelaar in hart en nieren of niet: Chris Oomen heeft het recht gekregen (warrants) om nog eens 113.636 aandelen te kopen voor €13,75 per stuk gedurende 3 jaar vanaf 2019. Een gratis calletje. Mocht Avantium het bioplastic PEF  tot een succes weten te brengen en  het kan licenties op grote schaal aan producenten  verkopen, dan wordt de waarde van Avantium berekend op ruim (en daar is ie alweer) €1 miljard.

Er van uitgaande dat er in de tussenliggende periode geen nieuwe aandelen worden uitgegeven is de beurskoers van Avantium dan €41,67. U voelt al aankomen wie dan spekkoper is, maar we rekenen het u graag nog even voor. De warrants van Chris hebben dan een waarde van  €3.172.717,- Gratis geld. Tel daarbij op  de waardevermeerding van  de aandelen:  nog eens €13.940.908. Als PEF-plastic de rol van het huidige PET-plastic over te kunnen nemen, dan verdient Oomen ruim €17,1 miljoen. Een rendement van 342% op zijn initiële investering in een paar jaar. Dat maakt hij zelfs niet op zijn belang in Optiver.
Maar eerlijk is eerlijk. Chris’ lot ligt in de handen van Avantium. Gezien zijn eerdere beslissingen zou het niemand verbazen als hij de kansen goed heeft ingeschat en ook uit PEF een slaatje weet te slaan. We nemen bij ProBeleggen hoe dan ook onze PET af voor Chris Oomen.

 

Albert  Jellema, Jim Tehupuring en Victor Goossens hebben positie in Avantium.