Stucen; beleggen; succes; motivatie

Voor het stucen van een wandje huur je een vakman in, maar beleggen: dat kan iedereen. Tenminste, dat schijnen veel mensen te denken. Nederland kent inmiddels honderdduizenden doe-het-zelvers op de beurs. De aandelenmarkt presteert al een aantal jaren goed en verdienen op de beurs gaat dan redelijk makkelijk. Succesverhalen die achteloos worden gedeeld vind ik altijd wel vermakelijk. Vooral als je hoort hoe besluiten worden genomen. Een kleine greep:

Buurman

Mijn buurman heeft ze ook. Dit argument zegt natuurlijk niets over de potentie van een aandeel, maar vooral veel over de koper. Je gaat er van uit dat een ander zijn huiswerk wel heeft gedaan, maar bent bovenal bang dat hij de jackpot wint en jij niet. Een Porsche voor de buurman, maar niet voor jou. Dat wil je niet.

Koersstijging

De koers stijgt hard. Het voelt goed om iets te kopen wat lekker in de lift zit. Verdere stijging wil je niet missen. Recent zagen we het bij Bitcoins. Lekker mee met de kudde. Prachtig, maar niet als je de laatste bent.

Goed bedrijf

Het is een goed bedrijf. Op zich een goede reden. De aandelenkoers en het bedrijf kunnen qua prestaties echter uiteenlopen. Een goed bedrijf kan op de beurs overgewaardeerd zijn.

Koersdaling

Ze zijn zo hard gedaald. Een aandelenkoers daalt niet voor niets. Als je dit moment aangrijpt om te inventariseren hoe groot de kans is dat problemen overwonnen zullen worden, ben je goed bezig. Kopen en hopen dat het weer zal stijgen is een ander verhaal.

Voor mij gaan er soms weken aan voorbereiding af aan een investering. Gesprekken, marktonderzoek en cijfermatige analyse om uiteindelijk tot een waardeoordeel te komen.
Ik heb stiekem wel eens gedacht dat het stucen van een wandje misschien wel makkelijker is. Als dat mis gaat, kun je overigens altijd nog de vakman inhuren. Bij beleggen is het dan te laat.

 

Geschreven door Jim Tehupuring – Pro bij ProBeleggen

Jim Tehupuring studeerde aan de VU en verdiept zich in de optiematerie. In 2005 begon hij bij Alex Beleggersbank (Binck) als beleggingsstrainer en groeide door naar manager van de Alex Academy. Hij trainde tienduizenden particuliere beleggers en leidde hij private bankers en beleggingsadviseurs op voor oa Mees Pierson, ING en Rabobank. Daarnaast begeleidde hij een aantal zeer vermogende beleggers. Per 2011 maakte Jim Tehupuring de overstap naar RBS, de partij die beleggingsproducten zoals de Turbo ontwikkelt. Vervolgens ging Jim aan de slag bij Euronext als Head of Retail – Europe. Veel beleggers kennen hem van zijn marktanalyses bij RTL Z, BNR Nieuwsradio en de column die hij schrijft in de Telegraaf. Ook spreekt hij regelmatig op seminars en symposia. Jim heeft een voorliefde voor derivaten en wil met ProBeleggen bijdragen aan zijn persoonlijke missie: beleggen in Nederland beter maken. Jim is naast oprichter van ProBeleggen eigenaar van 1Vermogensbeheer.nl.