Italie; rente; aandelen; eurocrisis

Even was er paniek deze week. Europese beurzen verloren terrein. Italië ging voorop en verloor in 2 dagen bijna 8%. Op de rentemarkt was het nog bonter. De rente op Italiaanse staatsobligaties schoot omhoog tot ruim 3% terwijl die recent nog 1,8% noteerde. Pure paniek.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Kandidaat minister

De Italiaanse politiek zorgde voor deze paniek. Immers, de Italiaanse president Matarella weigerde om de kandidaat minister van Financiën te beëdigen. Deze Paolo Savona zou bekend staan als fel tegenstander van de euro. Hoewel het besluit te billijken is, is het wel bijzonder gezien het feit dat de regering in maart door het volk gekozen is en de helft van de kiezers achter zich heeft.

Media

Internationale media vatten het idee op dat de eurocrises na 7 jaar afwezigheid terug was op de agenda. U weet het nog wel. We spraken over PIIGS, neuro en Grexit. Ook toen was er paniek op de financiële markten. In dit geval lijkt er van paniek al geen sprake meer. En dat is terecht. De situatie toen en nu is namelijk behoorlijk verschillend.

In perspectief

In de periode 2010-2012 kampten Portugal, Ierland, Italië, Griekenland en Spanje (de Piigs) met zware economische problemen. Hoge staatsschuld, recessie en begrotingstekorten. Die combinatie zorgde voor torenhoge rentes. Op het dieptepunt kromp de Italiaanse economie met 7% en noteerde de 10-jaarsrente ruim 6%. Het land verkeerde in diepe economische crisis. En hoewel staatsschuld en werkloosheid nog steeds punt van aandacht zijn, is het economisch beeld nu anders. Zo ligt de economische groei nu op 1,4%.

Politieke crisis

Italië kampt nu met een politieke crisis. Er zijn in maart verkiezingen geweest en er is vooralsnog geen regering gevormd. Laten we niet vergeten dat we in maart 2017 in Nederland ook verkiezingen hadden. In de aanloop daar naar toe was bijvoorbeeld de PVV ook zeer eurokritisch. Het duurde vervolgens tot eind oktober alvorens Rutte III een feit was. In Italië rommelt het politiek, maar dit betitelen als een nieuwe eurocrisis lijkt mij wat overtrokken.

 

Geschreven door Jim Tehupuring – Pro bij ProBeleggen

Jim Tehupuring studeerde aan de VU en verdiept zich in de optiematerie. In 2005 begon hij bij Alex Beleggersbank (Binck) als beleggingsstrainer en groeide door naar manager van de Alex Academy. Hij trainde tienduizenden particuliere beleggers en leidde hij private bankers en beleggingsadviseurs op voor oa Mees Pierson, ING en Rabobank. Daarnaast begeleidde hij een aantal zeer vermogende beleggers. Per 2011 maakte Jim Tehupuring de overstap naar RBS, de partij die beleggingsproducten zoals de Turbo ontwikkelt. Vervolgens ging Jim aan de slag bij Euronext als Head of Retail – Europe. Veel beleggers kennen hem van zijn marktanalyses bij RTL Z, BNR Nieuwsradio en de column die hij schrijft in de Telegraaf. Ook spreekt hij regelmatig op seminars en symposia. Jim heeft een voorliefde voor derivaten en wil met ProBeleggen bijdragen aan zijn persoonlijke missie: beleggen in Nederland beter maken. Jim is naast oprichter van ProBeleggen eigenaar van 1Vermogensbeheer.nl.