Optimisme alom!

De Dow Jones, de S&P500, de Nasdaq en de Russell2000 aandelenindices in de VS scoorden afgelopen dagen allemaal een nieuw all-time high. Nog nooit hebben de aandelenbeurzen in de VS in punten zo hoog gestaan.

 

Trump zorgt voor Bull markt

Sinds de verkiezingsoverwinning van Donald Trump zijn aandelenbeleggers heel enthousiast voor de kansen van het Amerikaanse bedrijfsleven. Hun winsten zullen de komende jaren flink gaan profiteren en daar zullen hun aandeelhouders ook van profiteren is de gedachte. De hele koersbeweging op de beurzen is opvallend te noemen, omdat vooraf vrijwel iedereen rekening hield met een negatieve koersuitslag. Laten wij als beleggers er dus voorlopig maar van genieten.

Irrational Exeburance

Toch zie ik in de huidige waarderingen van aandelen signalen van “Irrational Exeburance”. Irrationele overdrijving van beurzen die waarschijnlijk de komende jaren zal resulteren in een forse aandelencorrectie. Op zich zijn nieuwe records voor aandelenbeurzen helemaal niet vreemd. In tijden van inflatie wordt vrijwel alles duurder, dus ook aandelen. Het is om die reden dat Robert Shiller, voormalig Nobelprijswinnaar van de economie, standen van beurzen corrigeert voor inflatie. Hij corrigeert de stand van de Amerikaanse S&P500 index voor inflatie en deelt de totale waarde door de gemiddelde voor inflatie gecorrigeerde winst van de afgelopen 10 jaar. Hierdoor verkrijgt hij de Shiller PE ook wel CAPE-ratio genoemd.

Het verloop in meer dan 100 jaar
CAPE-ratio in perspectief

De ratio staat nog niet op een all-time high. Daar is de S&P500 nog best ver van verwijderd. Tijdens de top van de ICT-hype noteerde de ratio bijna 45. De notering nu is 27,3 en is daarmee niet ver meer verwijderd van de hoge waardering uit 1929. Dit was het recordniveau voor de grote depressie begon. De hoge waardering wil niet zeggen dat het vanaf morgen bergafwaarts gaat (vandaag is de beurs in de VS tenslotte dicht), maar de kansen op hoge reële rendementen voor de komende 10 jaar zijn erg klein! De econoom Shiller toont in zijn onderzoek aan dat bij een hoge Shiller PE, rendementen waarschijnlijk gemiddeld over 10 jaar laag zullen zijn. Volgens Shiller spelen we nu in de extra tijd.

Beperkt koerspotentieel

Mijn risico-indicator voor Noord Amerikaanse aandelen in euro’s gemeten, zichtbaar via mijn benchmark de iShares MSCI North America ETF, is sinds de verkiezingen als een raket gestegen. Exact volgens de Golden Crosses beleggingsmethode is de rode lijn geraakt om vervolgens weer hard te stijgen. Zo hard zelfs dat de 10% regel is ingegaan. De koers noteerde gisteren op het slot meer dan 10% boven de rode lijn, het 200-daags voortschrijdend gemiddelde. De kans is groot dat wij de komende weken te maken krijgen met een consolidatie of correctiefase. Voor de lange termijn blijf ik op fundamentele gronden erg sceptisch voor het reële koerspotentieel van Amerikaanse aandelen.

Amerikaanse aandelen

 

Over Marco Knulst

Met meer dan 20 jaar beleggingservaring kent Marco de zwakheden van het huidige beleggingssysteem  en weet hij wat de voor- en nadelen van de financiële dienstverleners zijn. Hij maakt beleggers hiervan bewust. Waarbij het samenspel tussen macro-economie en massapsychologie of juist het ontbreken daarvan hem zeer intrigeren. Dit alles heeft geleid tot een andere manier van denken en dus ook een andere manier van beleggen. Klik hier voor meer informatie over de portefeuille van Marco bij ProBeleggen.

Marco Knulst RBA is algemeen directeur en medeoprichter van het in november 2014 opgerichte Golden Crosses B.V.